Brčićevi odvjetnici zahtijevaju da se njihov klijent odmah pusti na slobodu

CRNOGORSKI časnik Ilija Brčić, koji je nedavno uhićen na aerodromu u Rimu na osnovi zahtjeva Republike Hrvatske zbog ratnih zločina protiv civilnog stanovništva, mogao bi se već danas naći na slobodi, prenose podgorički mediji tvrdnju njegova odvjetničkog tima.

Brčićevi odvjetnici tvrde da crnogorski časnik mora odmah biti pušten na slobodu, jer prema članku 12. Sporazuma iz Ottawe, svi eksperti, pa čak i oni koji su iz zemalja koje nisu članice NATO-a, a dolaze u posjet drugoj zemlji članici Atlantskog saveza, ne mogu biti uhićeni i imaju neku vrstu stručnog imuniteta, sve dok njihov posjet traje.

Odvjetnici Luigi Lanucara i Franesco Romeo, rekli su crnogorskim medijima da su, iako još nije stigla dokumentacija iz hrvatskog suda, uspjeli dobiti obrazloženje presude, iz koje se, tvrde oni, jasno vidi da su napravljene dvije velike pogreške.

"Prvo, Brčić nikad nije obaviješten o presudi Županijskog suda u Splitu. I drugo, prilikom njegova uhićenja u zračnoj luci Fiumicino, Brčić je imao neku vrstu stručnog imuniteta", tvrde odvjetnici.

Brčić je u Hrvatskoj osuđen na 15 godina zatvora

Ilija Brčić je u Hrvatskoj osuđen u odsustvu na 15 godina zatvora, a talijanski sud zatražio je da mu se preda na uvid dokumentacija o tom slučaju, koja, kako pišu crnogorski mediji, još nije stigla. U slučaju da ne prispije u roku od 40 dana, crnogorski časnik će biti automatski slobodan.

Podsjetimo, načelnik Odjeljenja za razvoj u Generalštabu Vojske Crne Gore, uhićen je na aerodromu u Rimu na osnovu naloga hrvatskih vlasti i Interpolove tjeralice koje ga terete za ratne zločine, u vrijeme dok je bio oficir JNA, a riječ je o napadima na Split i obližnje otoke s broda kojem je bio zapovjednik.

J.Da.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara