Breivik u zamjenu za suradnju zahtijeva ostavku norveške vlade i japanske psihijatre

Foto: AFP

ODVJETNIK koji brani Andersa Breivika kaže kako je njegov klijent sudu prezentirao dugačku listu prilično "nerealnih" zahtjeva, koji uključuju ostavku čitave vlade i japanske specijaliste koji će provjeravati njegovo mentalno stanje.

Geir Lippestad je kazao kako njegov klijent ima dvije odvojene liste zahtjeva. Jedna se sastoji od "svjetovnih" zahtjeva, poput cigareta i civilne odjeće. "Druga je prilično nerealna, i miljama je daleko od ikakvog utemeljenja u stvarnom svijetu, što pokazuje da on uopće ne zna kako stvarno društvo funkcionira", kazao je Lippestad. Osim toga, Breivik je ispunjenje zahtjeva s druge liste povezao sa svojom spremnošću da s policijom podijeli informacije o navodne druge dvije terorističke ćelije koje je spomenuo prilikom ispitivanja, piše Guardian.

Želi ključnu ulogu u transformaciji norveškog društva

"Njegove je zahtjeve nemoguće ispuniti. Iako je već pristao da ga pregledaju lokalni psihijatri, sad zahtijeva da ga istraže i japanski specijalisti. Tvrdi kako Japanci razumiju ideje i vrijednosti časti, pa će ga oni puno bolje razumjeti nego Europljani", kaže odvjetnik koji će imati pune ruke posla.

Na kraju kaže kako njegov klijent zahtijeva potpunu političku reformu, uz naznaku kako želi da se njemu dodijeli ključna uloga u njoj. "Zahtjevi uključuju potpuno transformiranje norveškog i europskih društava. To uključuje i ostavku svih u norveškoj vladi", kazao je Breivikov odvjetnik  napomenuvši kako njegov klijent očito ne razumije situaciju u kojoj se nalazi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara