BREMER KAŽE DA JE PRIJENOS VLASTI NA IRAČANE U NJIHOVIM RUKAMA

Američki upravitelj Iraka Paul Bremer rekao je u srijedu u Washingtonu da ne zna kada će okupacijske snage u Iraku prenijeti vlast na iračku vladu i da je to u rukama samih Iračana.

Bremer je rekao na konferenciji za strane novinare kako je nedavno formirano iračko Upravno vijeće "prvi od tri koraka k potpuno suverenoj iračkoj demokratskoj vladi".

Sljedeći korak će biti sazivanje Ustavne konferencije koja će napisati novi irački ustav, a treći, izbori za suverenu iračku vladu kojoj će okupacijske sile Sjedinjene Države i Velika Britanija predati vlast.

Bremer je rekao kako ne može reći kada će se to dogoditi i da je vremenski raspored u rukama Iračana.

"Ne znam kada će oni napisati ustav", rekao je Bremer napominjući da to mogu uraditi samo sami Iračani jer će nakon odlaska okupacijskih snaga oni živjeti pod tim temeljnim zakonom.

Bremer u Washingtonu sudjeluje u čini se usklađenom naporu administracije predsjednika Busha da skrene pozornost s optužbi da je koristila neistinite informacije kako bi opravdala rat u Iraku, posebice informacije o pokušaju kupovine urana u Africi, i da pokaže američkoj javnosti i Iračanima da se u Iraku ostvaruje napredak i da je režim Saddama Husseina prošlost.

On je u srijedu informirao predsjednika Busha o napretku ostvarenom u stabiliziranju i obnovi Iraka.

Bush je nakon toga obraćajući se američkoj javnosti rekao da su 83 dana nakon prestanka glavnih borbi u Iraku, Sjedinjene Države ostvarile "napredak, stalni napredak, u obnovi nade u zemlji svladanoj desetljećima tiranije".

"Naš cilj je predati vlast Iračanima što je brže moguće", rekao je Bush.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spora obnova Iraka i gerilski rat u toj zemlji u kojem dnevno prosječno gine po jedan Amerikanac stavljaju u pitanje uspješnost američkih napora za obnovu demokratskog Iraka koji će poslužiti kao uzor režim za Bliski istok.

Bremer je posljednja dva tjedna nazvao dobrim za Iračane, jer je uvedena jedinstvena valuta u Iraku prvi put u posljednjih 12 godina, najavljen proračun za 2003., uspostavljeno Gradsko vijeće Bagdada kao i Vijeća u drugim iračkim gradovima i uspostavljeno Upravno vijeće Iraka.

Bremer je rekao kako je jučerašnjom pogibijom sinova Saddama Husseina, Udaya i Qusaya, u Mosulu ostvaren značajan napredak u sigurnosti Iraka.

On je obećao da će se napredak nastaviti u ovoj i sljedećoj godini u sigurnosti, ekonomiji i uspostavi vlasti.

Bremer je naglasio kako se kako na vojnoj tako i na ekonomskoj strani pojačava internacionalizacija obnove Iraka što Sjedinjene Države pozdravljaju. Već sada 19 zemalja ima 13.000 vojnika u Iraku, a 12 drugih razmatra slanje svojih snaga u Irak. Preko dvadeset zemalja je obećalo financijsku pomoć u obnovi Iraka.

Glede pronalaženja iračkog oružja masovnog uništavanja koje su Sjedinjene Države navele kao glavni razlog napada na Irak, Bremer je kazao da SAD ne odustaju od traganja za njim u Iraku premda nije nađeno ni skoro tri mjeseca nakon prestanka borbi u zemlji. On je rekao da posebne skupine i dalje traže oružje u Iraku.

"Vjerujem da će oni naći dokaze o kemijskim i biološkim programima", kazao je Bremer jasno praveći razliku između programa i oružja nakon dodatnog upita novinara.

(Hina) sl sv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara