Bremer: Pobunjenici napade s vojnika koalicije prebacili na Iračane

IRAČKI pobunjenici su se s napada na američke i vojnike koalicije prebacili na napade na Iračane koji rade za okupacijske snage, izjavio je u utorak američki upravitelj Iraka Paul Bremer.

"Izmijenila se sigurnosna situacija", izjavio je Bremer na zajedničkoj konferenciji za novinare sa zapovjednikom glavnog zapovjedništva američkih snaga (Centcom) generalom Johnom Abizaidom.

"Prije su prevladavali napadi na koaliciju, a sad su pravilo postali teroristički napadi na Iračane", pojasnio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Nisu uspjeli zastrašiti koaliciju, pa su sad počeli kampanju zastrašivanja nedužnih Iračana. No, ni u tome neće uspjeti... jer, ako je Sadam (Husein) ičemu poučio Iračane, to je bilo kako izdržati maltretiranje nasilnika", kazao je Bremer.

Američki upravitelj to je rekao govoreći o nizu napada u posljednje vrijeme, među kojima dva napada automobilima bombama na policijske postaje u Bakubi i Han Bani Saadu, ubojstva policijskog brigadira u Mosulu i policijskog zapovjednika u Latifiji.

Abizaid je na istoj konferenciji rekao kako "američka vojna nazočnost u Iraku više neće biti nužna" čim buduća vlada bude sposobna jamčiti sigurnost zemlje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara