Brigadir Rajčić: Tužiteljima u Haagu ne bi se svidjelo moje svjedočenje

Brigadir Rajčić: Tužiteljima u Haagu ne bi se svidjelo moje svjedočenje

BRIGADIR Marko Rajčić, koji je osobno bio nazočan čuvenom brijunskom sastanku održanom 31. srpnja 2005. godine, svjedok je događanjima koje Tužiteljstvo naziva dogovaranjem takozvanog zločinačkog pothvata i otvoreno govori o tome, javlja Glas Dalmacije.

Osim Rajčića, za Tužiteljstvo bi trebao svjedočiti i general bojnik Mate Laušić, bivši zapovjednik Vojne policije. Navodno je razlog pozivanja Laušića njegov "dnevnik", kojega je Tužiteljstvo priložilo uz optužnicu za Oluju kao izvor informacija za rekonstrukciju pojedinih događaja. Laušić se, podsjetimo, spominje i u aneksu optužnice za Oluju kao sudionik "udruženog zločinačkog pothvata".

Brigadir Rajčić je tijekom akcije Oluja bio načelnik topništva Hrvatske vojske zbornog područja Split ili "sektora jug", kako se to na suđenju u Haagu najčešće spominje.

"Odgovorno tvrdim da nikakvog prekomjernog granatiranja Knina nije bilo. Prema naređenjima generala Gotovine isplanirao sam, organizirao i sproveo topnički dio akcije i pritom nadzirao i kontrolirao provedbu koja je odrađena po svim pravilima i standardima istočnog i zapadnog principa ratovanja", kaže Rajčić i naglašava kako uoči i tijekom akcije uopće nije bilo dovoljno topničkog streljiva za akciju te veličine i snage.

"Tijekom planiranja akcije, a i kasnije tijekom provedbe, odabirali smo kapitalne vojne ciljeve čije će uništenje izazvati najviše poremećaja u borbenom sustavu neprijateljske vojske. Stoga smo gađali na centre veze, vojno zapovjedništvo, skladište borbene opreme i logistiku čijim je uništenjem, uz akciju pješadije i posebno onoga što se događalo na vrhu Dinare imalo jaki efekt", tvrdi Rajčić.

"Mislim da se Tužiteljstvo nema za što uhvatiti pa potenciraju sintagmu zločinačkog pothvata i prekomjernog granatiranja", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tužiteljstvo 'fila' gluposti"

Rajčić tvrdi kako poznati citat pokojnog predsjednika Tuđmana o pozivanju srpskih građana da ostanu u Hrvatskoj, nikad nije izrečen na brijunskom sastanku.

"To su gluposti koje Tužiteljstvo 'fila' jer im je optužnica puna rupa što već dokazuju prvi svjedoci koji očito ništa nisu vidjeli već iznose nekakva tobožnja saznanja iz druge ruke", istaknuo je Rajčić i dodao kako se Tuđman "cijelo vrijeme sastanka bavio ratnim planovima, vojnim udarom i konačnim slamanjem neprijateljske vojske".

"Iskreno, bojim se da možda neće biti pravde jer to smo već doživjeli nekoliko puta, od prvog suđenja Blaškiću do vukovarske trojke", zaključuje Rajčić, ali dodaje kako će biti na raspolaganju sudu u Haagu, u postupku protiv generala i da će se odazvati u svojstvu svjedoka bude li se to od njega tražilo. Tužiteljstvu se, kako kaže, ne bi svidjelo moje svjedočenje.

B.V.
Foto: ICTY

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara