Brigitte Bardot moli Mesića da spasi ovce na Kornatima

Brigitte Bardot moli Mesića da spasi ovce na Kornatima

U KAMPANJU za spašavanje ovaca na Kornatima uključila se glumica i seks simbol 20. stoljeća, Brigitte Bardot, koja od predsjednika Stjepana Mesića traži da poduzme nešto. Nesretne su životinje zbog suše bile prisiljene na vrlo nezdrav potez, koji dovodi do ugibanja u mukama - naime, naša ih je čitateljica ulovila kamerom prije tri tjedna kako piju more.

Mediji su podigli buku tek nakon što se prije nekoliko dana Nacionalnim parkom počeo širiti nesnosan smrad zbog uginulih životinja, ali pitanje je je li se ranije nešto moglo poduzeti. Menadžerica pjevačice Ivane Radovniković, Lida Hamar, primijetila je da nešto nije u redu kada je oko 15. srpnja na ljetovanju na jednom od središnjih otoka arhipelaga vidjela kako tri ovce piju morsku vodu.

"Upitala sam zna li netko zašto se to događa, jer znam da popiti morsku vodu znači umiranje u najtežim mukama. Kad smo se kupali na Ižu, vidjela sam nekoliko ovaca kako leže na obali, ali su mi rekli kako je sve u redu, jer se ovce nakon što ih zakolju ostave na suncu da se suše, i da se vjerojatno radi o tome", kazala je Hamar, i dodala da se i tada vidjelo da je na otocima zbog suše ostao goli kamen.

Bardot Mesiću: Teško im je pomoći, ali nije nemoguće

Kako je suša već ubila 1500 ovaca koje su na ispaši u NP-u Kornati, vijest je odjeknula i u stranim medijima, te došla do aktivistice za prava životinja, francuske glumice Brigitte Bardot (73). Ona se pismom obratila direktno prvom čovjeku države, u kojem ističe da joj je jasno da je teško pomoći stanovnicima Kornata, no da to nije nemoguće.

"Nekoliko aviona s vodenim bombama bi bilo dovoljno za vlaženje vegetacije i osiguravanje preživljavanja životinja koje o njemu ovise", navodi Bardot u pismu Mesiću, a o kojemu piše današnji Sunday Times.

Čobanković: Pomor ovaca ovolikih razmjera bi se izbjegao da se prije reagiralo

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon prozivki vlasnika ovaca i političke opozicije, piše Times, ministar poljoprivrede Petar Čobanković se odlučio na slanje vode otocima arhipelaga putem vodonosca Hrvatske vojne mornarice i helikoptera. Ministar je danas i sam otišao posjetiti Kornate i uvjeriti se u pomor ovaca i janjadi. I sam je tom prigodom rekao da bi se "pomor ovaca ovolikih razmjera izbjegao da se prije reagiralo", jer je Ministarstvo za to doznalo tek u ponedjeljak.

Na otok Kornat stigao je vodonosac Hrvatske ratne mornarice, kako bi se ublažile posljedice dugotrajne suše. Prema nekim procjenama tamo je od žeđi već uginulo više od 1.500 ovaca.

Ondje je danas stigla i veterinarska inspekcija Šibensko-kninske županije, te stručnjaci Veterinarskog zavoda iz Splita koji će uzeti uzorke, dogovoriti kako neškodljivo ukloniti uginule životinje. Oni će popisati nastalu štetu te razmotriti, na koji se način mogu obeštetiti vlasnici uginule stoke.

Zbog dugotrajne suše i pomora ovaca na Kornatima, pred Šibensko-kninskom županijom se našao i zahtjev za proglašenjem elementarne nepogode Općine Murter - Kornati.

Ministarstvo obrane uključilo se u pomoć za vodoopskrbu Kornata

Ministarstvo obrane RH angažiralo se u pružanju pomoći i rješavanju nastale situacije, zbog dugotrajne suše i problema redukcije vode na području Nacionalnog parka Kornati, stoji u današnjem priopćenju MORH-a.

Zapovjedništvo Hrvatske ratne mornarice i Operativno vatrogasno zapovjedništvo tako sudjeluju u osiguranju potrebnih količina slatke vode za potrebe punjenja presušenih pojilišta stoke na Kornatima.

Brod DBM-82 pristao je danas u ranim jutarnjim satima kod lokve-pojilišta u mjestu Tarac, te do 15 sati iskrcao više od 230 tona vode.

U akciju pomaganja jučer se uključio i helikopter Mi-8 MTV, koji je do istog vremena danas na pojilište kod brda Pišćak izbacio oko 13 tona, a na lokvu kod uvale Stinjiva oko sedam tona vode nužne za preživljavanje stoke na kornatskom otočju, javljaju iz Ministarstva.

Večeras je stigao i vodonosac PT-71, koji može prenijeti 350 tona vode.

Ma.N/A.B.
Foto: Lida Hamar

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara