Brijuni: OESS odustao od potpisivanja deklaracije da osigura ministarsku razinu

Konferencija o suradnji pravosuđa Hrvatske, BiH i SCG u procesuiranju ratnih zločina, koja u srijedu počinje na Brijunima, u posljednji je trenutak uspjela zadržati ministarsku razinu zahvaljujući odustajanju Misije OESSa u RH kao organizatora od potpisivanja sporne deklaracije, potvrdio je OESS.

"Konačno znamo da će svi relevantni ministri pravosuđa biti ovdje. Ovdje je već ministrica Vesna Škare Ožbolt i ministar Kovač iz BiH, a sutra dolazi i ministar Rasim Ljajić iz SCG", rekla je u telefonskom razgovoru s Brijuna glasnogovornica OESS-a Antonella Cerasini.

Potvrdila je da je vlada u Beogradu danas prvo otkazala sudjelovanje, no na kraju je ministar Ljajić ipak pristao doći.

Na pitanje je li Ljajić pristao doći na Brijune samo pod uvjetom da ne bude potpisivanje sporne deklaracije, Cerasini je odgovorila "to je točno".

Iako ministar za prava manjina SCG, Ljajić je zbog nadležnosti za suradnju s ICTY-em bio predviđen kao potpisnik deklaracije. Ministri pravosuđa Srbije i SCG otkazali su sudjelovanje na skupu.

Pripreme skupa obilježio je spor oko odredbe u nacrtu zajedničke deklaracije, koja predviđa mogućnost međusobnog izručenja državljana optuženih za ratne zločine, čime su se usprotivile sve tri zemlje, jer se tom odredbom krše njihovi ustavi.

"Glavni problem je što izručenje predstavlja kršenje ustava sve tri zemlje, zato su imali rezerve", kazala je Cerasini.

No glavni prijepor bio je između SCG i BiH, a i Hrvatska je ocijenila tu odredbu "neprihvatljivim zadiranjem u Ustav".

"Nije vjerojatno da će biti prihvaćena deklaracija kao pisani dokument. Obzirom na trenutačnu situaciju sumnjam da će tri ministra potpisati deklaraciju, no sve će ovisiti o razgovorima koji će biti vođeni sutra prijepodne", kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
OESS, po njezinim riječima, "ohrabruje tri zemlje da istraže mogućnosti da identificiraju ostale mjere kako bi osigurali da državljani koji su počinili zločin budu prebačeni na suđenje u drugu zemlju".

"Prebacivanje državljana koji su počinili ratne zločine je vrlo važan element za njihovo uspješno procesuiranje. Zove li se izručenje ili transfer nije bitno", ocjenila je Cerasini.

Međunarodno kazneno pravo daje prioritet načelu teritorijalnosti, odnosno da zločin treba procesuirati u zemlji gdje je počinjen, kako bi se pravda vršila što bliže žrtvama.

Ljajićeva pomoćnica Jelena Marković, izjavila je prije za Hinu kako će ministar doći na Brijune da pokaže kako je "SCG apsolutno za suradnju triju država u procesuiranju ratnih zločina".

Ljajić je ocijenio neprihvatljivim činjenicu da je OESS pripremio gotov tekst deklaracije koji bi tri strane trebale potpisati, umjesto da je pozvao radne skupine triju zemalja da izrade prijedlog teksta koji bi bio prihvatljiv za sve.

Cerasini je naglasila kako je ipak "najvažnije da troje ministara, kao i relevantni ministri iz RS, Federacije BiH i SCG, sjednu zajedno i usuglase mjere za transfer svojih državljana iz jedne države u drugu".

Zaključila je da će ministarska konferencija, nakon koje će se skup nastaviti na stručnom, tehničkom nivou, u svakom slučaju značiti "korak naprijed" u pravosudnoj suradnji triju zemlja.

Deklaracijom, koju su trebali potpisati ministri pravosuđa RH, SCG i BiH, potpisnice bi se obvezale da će "razmotriti mogućnost da se obave transferi optuženih koji su građani (neke od zemalja potpisnica) i za kojima se traga zbog ratnih zločina u nekoj od drugih zemalja (potpisnica) ako je to pravno moguće".

(Hina) xdh ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara