Britanci i Australac bit će pušteni iz Guantanama

Četiri Britanca i jedan Australac, koji su u američkom zatvoru Guantanamo na Kubi bili zatočeni tri godine, bit će uskoro pušteni su na slobodu, objavio je u utorak Pentagon.

Britanski državljani Feroz Abbasi, Martin Mubanga, Richard Belmar i Moazzam Begg uhićeni su i upućeni u zatvor na Kubi četiri mjeseca nakon napada na SAD 11. rujna 2001. godine. Mubanga i Begg su se udrugama za ljudska prava požalili da ih se u zatočeništvu sustavno zlostavljalo i mučilo, što su američke vlasti odlučno opovrgle.

Australski državljan Mamdozh Habib, otac četvero djece, uhićen je tri tjedna nakon napada 11. rujna kada je iz Pakistana prelazio u Afganistan. Prema riječima australskog državnog tužitelja philipa Ruddocka, SAD je odlučio da protiv njega neće podići nikakvu optužnicu iako ga i dalje smatra neprijateljskim borcem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Australija je zatražila njegovo puštanje na slobodu i SAD je pristao na našu zamolbu", objasnio je Ruddock.

"Radi se o četvorici neprijateljskih boraca. Bili su zatvoreni u skladu s američkim zakonima. Vlade Australije i Velike Britanije prihvatile su odgovornost za njih i neće im dozvoliti da u budućnosti sudjeluju u bilo kakvim terorističkim aktivnostima", objavio je Pentagon.

(Hina) xvk ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara