Britanci prosvjeduju protiv Europske unije

DVA prosvjednika su se popela na dizalicu u londonskom Westminsteru i izvisila parole kojima se traži referendum o Reformskom ugovoru Europske unije.

Prosvjed dolazi dva dana prije nego što će se britanski Parlament ratificirati Reformski ugovor - sporazum kojim zamjenjuje europski ustav, propao na referendumima u Francuskoj i Nizozemskoj prije dvije godine.

Oporbena Konzervativna stranka, koja smatra da Reformski ugovor oduzima Britaniji suverenitet, zahtjeva da se o njemu provede referendum. Vladajući laburisti se tome protive, a što mnogi tumače strahom od neuspjeha, s obzirom na snažno protueuropsko raspoloženje u Britaniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Protiv ratifukacije Ugovora, a za referendum, su se pokrenule brojne građanske inicijative. Jedna od njih je i organizacija Želim referendum (IWAR), koja je preko vikenda organizirala svojevrsni mini-referendum u deset od 646 izbornih okruga za britanski Parlament - i to onih o kojima najčešće ovisi ishod izbora. Prema IWAR-ovim podacima čak 88 posto sudionika te ankete je izjavilo da želi referendum.

Laburistički predstavnici su odbacili rezultate mini-referenduma, rekavši kako je odziv "niži nego na lokalnim izborima" te da "nije regularan".

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara