Britanci uspješno klonirali ljudski embrio

BRITANCI su po prvi puta uspješno klonirali ljudski embrio; znanstvenici s Newcastel University uzeli su jajašca 11 žena, uklonili genetički materijal i zamijenili ga s DNA molekulama iz embrionalnih matičnih stanica, objavio je BBC.

Tri dobivena klona živjela su i rasla u laboratoriju puna tri dana, a jedan je poživio i pet.

Osnovna je svrha ovog istraživanja stvaranje kloniranih embrija čije će se matične stanice moći izdvojiti i iskoristiti za liječenje bolesti.

"Zaista sam sretan, ali znam da je ovo tek početak dugog putovanja pa se moramo nastaviti truditi kako bi stvorili matične stanice koje će nam jednog dana zasigurno pomoći u liječenju bolesti", kazao je voditelj tima Miodrag Stojković.

Terapeutsko kloniranje dozvoljeno je u Britaniji, iako je reproduktivno kloniranje, čiji je cilj stvaranje djeteta, van zakona stavljeno 2001.

Ujedinjeni Narodi nedavno su izglasali zabranu svakog ljudskog kloniranja, ali deklaracija nije obvezujuća pa Britanci mogu nastaviti s terapeutskim kloniranjem.

Južnokorejski znanstvenici prošle su godine klonirali 30 ljudskih embrija. Ipak, oni su uzeli genetski materijal iz normalnih stanica donatorica i kombinirali ih s jajašcima istih žena.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara