Britancima poskupljuju putovanja: Hoće li biti posljedica za hrvatski turizam?

Britancima poskupljuju putovanja: Hoće li biti posljedica za hrvatski turizam?

Foto: Hina

IZLAZAK Velike Britanije iz Europske unije odrazit će se i na svakodnevni život stanovništva.

Jutros je britanska valuta pala za oko 10 posto u odnosu na dolari i ostale glavne svjetske valute što znači da im poskupljuje sve što plaćaju u inozemstvu, uključujući i turistička putovanja. Turisti iz Velike Britanije u Hrvatskoj imaju dvoznamenkasti rast dolazaka i noćenja.

Prošle godine Hrvatsku je posjetilo gotovo pola milijuna Britanaca. Broj britanskih turista i noćenja prošle godine porastao je za oko 15 posto u odnosu na 2014.

Recesija i pad kupovne moći zbog slabljenja funte svakako bi mogao smanjiti broj putovanja Britanaca, no prema mišljenjima analitičara, Hrvatska u srednjem roku ne bi to trebala pretjerano osjetiti.


Njihov udio u stranim turistima u Hrvatskoj iznosi tek 3,7 posto.

Zbog slabljenja valute, Britanci mogu očekivati i rast inflacije, odnosno cijena. Prvo će poskupjeti uvozni proizvodi, a kasnije i ostalo.

Neki ekonomisti smatraju da je inflacija - ako nije pretjerana - dobra, jer potiče ekonomsku aktivnost.

Što se tiče recesije, odnosno pada ekonomske aktivnosti, ona bi mogla pogoditi veliku Britaniju zbog seljenja kapitala izvan zemlje. već sada su se pojavile naznake da bi neke kompanije mogle preseliti svoje poslovanje u inozemstvo, što znači pad broja radnih mjesta. općenito bi moglo doći do pada investicija, zbog neizvjesnosti koju nosi izlazak iz EU.

Građane velike Britanije mogao bi pogoditi i rast kamatnih stopa. Naime, Bank of England ima obvezu održavati inflaciju blizu 2 posto. Ako dođe do rasta cijena, moglo bi se dogoditi na središnja banka poveća kamatne stope. Time bi se povećala atraktivnost funte, jer bi porasle kamate na depozite, ali bi istovremeno porasli troškovi zaduživanja kompanija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara