Britanija diže ruke od Lisabonskog ugovora?

BRITANSKA vlada nakon propasti referenduma u Irskoj planira odustati od Lisabonskog ugovora, piše Times pozivajući se na izvore u Downing Streetu br. 10.

Ukoliko je to točno, time bi se Gordon Brown ogradio kako od Europske komisije, tako i od čelnika Francuske i Njemačke koji inzistiraju da se ratifikacija nastavi kao da se ništa nije dogodilo, a Irskoj poslije ponudi da ponovno razmisli o prihvaćanju teksta.

Premijer Brown, tvrde Timesovi izvori, je pak uvjeren kako bi inzistiranje na Lisabonskom ugovoru u ovakvim uvjetima prije dovelo do raskola u Uniji, odnosno na njene podjele na tzv. dvoslojnu Europu - države koje prihvaćaju i koje ne prihvaćaju njen temeljni tekst. Britanski premijer je skloniji tome da se ponovno napravi tekst sporazuma kojeg bi svi mogli prihvatiti.

Razlozi za to su i unutarnjopolitičke prirode. U Britaniji, koja se smatra najeuroskeptičnijom od svih država EU, Lisabonski sporazum nikada nije bio prihvaćen od javnosti, a Brown je izazvao još manje simpatija odlukom da se on potvrdi u Parlamentu umjesto na referendumu, kao što je to bio slučaj s propalim Europskim ustavom. Inzistiranje na nepopularnom Ugovoru koji je nakon referenduma u Irskoj ionako postao neprimjenjiv bi Brownovu vladajuću Laburističku stranku dovelo u izuzetno težak položaj pred sljedeće parlamentarne izbore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Times, doduše, navodi kako će Brown neko vrijeme nastaviti s procesom ratifikacije, i to prije svega iz obzira prema svojim europskim saveznicima. Međutim, među njegovim najbližim suradnicima vlada konsenzus kako je "Lisabonski Ugovor mrtav" i da svatko tko misli da se može primijeniti nakon irskog odbijanja "živi u zemlji bajki". Brown bi s tim stavom mogao izaći u javnost nakon sastanka na vrhu EU koji će se održati sljedećeg tjedna.

Inzistiranje na Ugovoru bi moglo prouzročiti probleme i političarima na Kontinentu. Anketa u Francuskoj je pokazala kako 52 % stanovnika vjeruje kako političari "nisu slušali glas naroda", a u Nizozemskoj je anketa lista De Telegraaf pokazala kako 95 % stanovništva podržava odluku irskih birača.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara