Britanija nije sumnjala u dokaze o iračkom oružju

Britanija nije sumnjala u dokaze o iračkom oružju
VELIKA je Britanija u subotu odbacila novinske napise prema kojima su britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw i njegov američki kolega ozbiljno sumnjali u kvalitetu obavještajnih informacija o iračkom nuklearnom programu na temelju kojih je pokrenuta vojna operacija protiv Iraka.

Glasnogovornica Foreign Officea je kazala da je tvrdnja objavljena u listu "Guardian" "neistinita".

"Guardian" je, pozivajući se na diplomatske izvore, objavio da su se Straw i Powell susreli u hotelu Waldorf u New Yorku kratko prije ključnog sastanka Vijeća sigurnosti 5. veljače.

Prema pisanju lista, obojica su izrazila "duboku zabrinutost zbog obavještajnih informacija o Iraku".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Powell je navodno rekao Strawu da se nada da im se podaci o iračkom oružju za masovno uništavanje, kada se objave, "neće razbiti o glavu", napisao je "Guardian".

Reagirajući na napise glasnogovornica britanskog ministarstva vanjskih poslova je izjavila kako je Straw "oduvijek bio uvjeren u snagu dokaza protiv Iraka vezano za iračko oružje za masovno uništenje".

Dodala je da je većina dokaza došla iz UN-ovih izvora, kao što je Straw i tvrdio.

I britanski je premijer Tony Blair u petak u razgovoru za BBC odbacio tvrdnje da je Velika Britanija proizvela dokaze o iračkom oružju za masovno uništenje kako bi opravdala rat protiv Sadama Huseina.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara