Britanija: Nuklearno oružje nije ušlo u argentinske vode

BRITANSKI ratni brodovi u Falklandskom ratu 1982. godine bili su naoružani atomskim oružjem, no ono nikada nije ušlo u argentinske teritorijalne vode, potvrdilo je u petak britansko ministarstvo obrane.

"Riječ je bila o atomskim dubinskim bombama tipa WE177. Nosile su ih borbene snage kada su zaplovile prema jugu, no bombe nikada nisu ušle u teritorijalne vode Falklandskog otočja ni bilo koje druge južnoameričke države", rekao je glasnogovornik britanskog ministarstva obrane. "Bilo je odlučeno da se bombe prebace na druge brodove koji su se vraćali kući", rekao je, naglašavajući kako nikada nije postojala namjera da se oružje uporabi.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasnogovornik je kazao da je to prvi put da je britanska vlada priznala da su snage poslane na Falklande bile opremljene atomskim oružjem. Potvrdio je također da je ta informacija proslijeđena argentinskoj vladi. Napomenuo je, međutim, da je 80-ih godina britanska rutinska praksa bila da ratni brodovi nose atomsko oružje. Ista je prekinuta 1993. godine.

Argentinski ministar obrane Jose Pampuro samo je nekoliko sati ranije u ime vlade izrazio "veliku zabrinutost" primitkom te informacije.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara