Britanija opet kopira SAD: Uvode se tajni sudovi

NAKON terorističkih napada u Londonu, britanska vlada predložit će osnivanje tajnih antiterorističkih sudova po uzoru na Sjedinjenje Države. Apsurdno je što osumnjičenici neće moći znati za što ih se tereti, a bez podizanja optužnice u pritvoru moći će biti zadržani i do tri mjeseca.

U razgovoru za Guardian, bivši britanski ministar pravosuđa lord Falconer istaknuo je da je uvođenje takvih sudova vrlo osjetljivo te da mu treba pristupiti s puno razumijevanja jer se radi o svojevrsnom pokusu.

Prije nego što se vlada odluči ustrojiti sigurnosne sudove, treba otvoriti raspravu kako bi se odredile pojedinosti. Iako nije sasvim poznato na kakvim će osnovama funkcionirati tajni sudovi, razotkrivanje informacije o planu izazvalo je kritike političara i pravnih stručnjaka. Tako je procurilo da će se osumnjičenici u pritvoru držati umjesto najviše 14 dana, koliko je predviđeno aktualnim zakonom u Velikoj Britaniji, i do tri mjeseca, čime se krše temeljna ljudska prava.

Prema riječima lorda Falconera, vlada razmatra novi prijedlog prema kojem bi sudska procedura predviđala da se u pritvoru osumnjičenici zadrže više od dva tjedna ako postoji zahtjev za proširenjem istrage. Dodaje da će na vrijeme pritvora utjecati i dokazni materijal. U obzir će se uzeti i osjetljivi dokazi, kao što su vrpce snimljenih ragovora i materijali s mjesta zločina, a hoće li oni biti presudni odlučit će suci.

Procjena sudaca bit će ključna za odluku hoće li osumnjičenik biti optužen ili će se osloboditi sumnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od predloženih modela je da o statusu osumnjičenika odlučuje Posebna komisija za žalbe imigranata, koja je već razmatrala slučajeve uhićenih u Belmarshu, koji su u zatvoru zadržani bez suđenja.

Zanimljivo je da odvjetnici dodijeljeni po službenoj dužnosti ne smiju dokaze otkriti svojim klijentima.

Ian McDonald, odvjetnik po službenoj dužnosti, upozorio je da se kreće sa sasvim novim sustavom predistražnog postupka po francuskom sistemu, dok Britanija nema suce koji mogu voditi takve istražne postupke za zločince. Zaključuje da nitko ne podržava francuski model, ali da će biti prihvatljiv ukoliko bude otvarao mogućost produljenja pritvora za osumnjičenike više od dva tjedna.

Shami Chakrabarti, direktor organizacije Liberty, upozorava da su tajne rasprave protivne postojećem zakonu, te su zabrinjavajuće jer osumnjičenik ne smije znati za što ga se tereti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara