Britanija opovrgnula plan za smještaj azilanata u Hrvatskoj

BRITANSKI dnevnik Observer piše u nedjelju da se u Hrvatskoj gradi tajno prihvatilište za smještaj do 800 ljudi koji traže azil u Britaniji, ali je britansko ministarstvo unutarnjih poslova opovrgnulo to izvješće.

Upitana da komentira novinsko izvješće, glasnogovornica ministarstva unutarnjih poslova je izjavila da vlada nema podataka o tom centru i da nije donijela nikakvu odluku da se takav projekt poduzme u Hrvatskoj.

Observer piše da se prihvatilište gradi na lokaciji bivše vojne baze u Trsteniku. U novinama se također navodi da su radovi pri kraju iako Europska komisija još mora odobriti britanski plan za prihvat tražitelja azila izvan Europske unije dok se njihovi zahtjevi procesiraju.

"Još uvijek smo u fazi razmatranja sa svojim partnerima i UNHCR-om kako se u praksi mogu provesti ideje za pomoć izbjeglicama na mjestima bliže zemljama njihova podrijetla. Još uvijek nema konkretnih prijedloga", rekla je glasnogovornica unutarnjih poslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ranije ove godine Britanija je iznijela ideju za gradnju prihvatnih centara za izbjeglice izvan zemalja članica EU-a gdje mogu biti smješteni tražitelji azila dok se njihovi zahtjevi procesiraju.

London će tražiti potporu za taj plan na summitu EU-a u Grčkoj idućeg tjedna.

Plan je dobio samo mlaku potporu partnera Britanije u EU-u, iako se vjeruje da Austrija, Belgija, Danska i Nizozemska zagovaraju tu ideju.

Niz zemalja članica Europske unije, uključujući Njemačku, dovelo je u pitanje legalnost i praktičnost tog projekta.

Britanija smatra da EU, koja je primila oko pet posto izbjeglica iz cijelog svijeta, treba pokušati naći nove načine za rješenje pritoka izbjeglica i osigurati da sustav davanja azila ne iskorištavaju ekonomski migranti.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara