Britanija: Pojačana pripravnost zbog mogućih terorističkih napada

BRITANIJA ministarstvo unutarnjih poslova upozorilo je u srijedu građane na pojačani oprez zbog mogućih terorističkih napada u trenutku kada američki i britanski vojnici u Perzijskom zaljevu čekaju naredbu za napad na Irak


"Glavna prijetnja dolazi od međunarodnog terorizma, posebice od ekstremističkih skupina, uključujući i one koji lažno tvrde da djeluju u ime islama, od nacionalista, separatista i ostalih nasilnih terorističkih skupina", rekao je ministar unutarnjih poslova David Blunkett.

Njegove su riječi objavljene na web stranici ministarstva, koja je pokrenuta u srijedu s ciljem da građanima pruži jasne upute u slučaju terorističkog napada u Velikoj Britaniji.

Istodobno, upozorava se i na mogućnost da se muslimansku zajednicu u velikoj Britaniji počne sumnjičiti.

"Muslimansku zajednicu ne smatramo prijetnjom" dodaje ministarstvo.

Građane se savjetuje da poduzmu mjere opreza, da imaju pri ruci baterijske lampe, radio aparat, hranu, vodu i pokrivače.

"Prijetnje od terorizma su stvarne i ozbiljne", upozorava ministarstvo unutarnjih poslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ministarstvo ističe da zasad nema potreba za poduzimanjem daljnjih mjera poput stvaranja zaliha hrane, ili kupnje zaštitnih maski.

Iako se početak rata protiv Iraka već može mjeriti u satima, na ulicama Londona ne osjeća se nikakva nervoza. Na ulicama vlada uobičajena gužva, golemi Hyde Park u središtu Londona prepun je šetača, koji koriste neuobičajeno lijepo vrijeme posljednjih dana.

S druge strane u britanskim medijima iračka kriza zasjenjuje sve druge događaje. Prvih sedam-osam stranica svih britanskih dnevnika, bez iznimke, posvećeno je ratu koji može početi svakog trenutka i u kojem će uz Amerikance i Australce sudjelovati i 45 tisuća britanskih vojnika.

Iako je britanska javnost još uvijek podijeljena oko rata u Iraku, uočljiva je podrška britanskim vojnicima raspoređenim u Perzijskom zaljevu. Svi mediji donose opširne reportaže o britanskim postrojbama u kuvajtskoj pustinji na granici s Irakom, koje čekaju naredbu za napad.

Nakon jučerašnje, kako je mediji nazivaju, "povijesne rasprave" u britanskom Parlamentu, na kojoj je premijer Tony Blair dobio podršku za svoju ratnu opciju, porastao je i broj građana koji su za uporabu sile protiv Sadamovog režima. Prema anketi koju je preveo Daily Telegraph 50 posto Britanaca podržava vojnu akciju, a 52 posto ih je reklo da bi glasovalo za vladu u parlamentu.

U anketama objavljenima dan prije samo 38 posto ispitanih podržavalo je rat dok ih je 44 posto bilo protiv.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara