Britanija poziva SAD na slanje snaga u Liberiju

VELIKA BRITANIJA pozvala je u četvrtak Sjedinjene Države, istodobno s odlaskom visokog izaslanstva Ujedinjenih naroda u zapadnu Afriku, da stanu na čelo vojne misije u Liberiji, poprištu najkrvavijeg ratnog sukoba u regiji.

Čelnici zapadnoafričkih zemalja održavaju u Gani mirovne razgovore, no pobunjenička ofenziva u liberijskom glavnom gradu Monroviji čini se da je okončala nade u brzo postizanje mira.

Britanski veleposlanik pri Ujedinjenim narodima, Sir Jeremy Greenstock rekao je na tiskovnoj konferenciji u srijedu kako bi Sjedinjene Države u Liberiji "bile smatrane nacijom koja je prirodni kandidat" za to, s obzirom da su Liberiju osnovali bivši američki robovi. Podsjetio je na sličnu situaciju kada je Britanija prije nekoliko godina intervenirala u svoju nekadašnju koloniju Sierra Leone, te na nedavno slanje francuskih snaga u Obalu Bjelokosti.

Prema riječima jednog američkog dužnosnika, o ideji se trenutačno razgovara u Washingtonu, no nikakva odluka nije donesena.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi pak visoki američki dužnosnik izjavio je, želeći pritom ostati anoniman, kako "SAD trenutno ne planiraju angažiranje ikakvih mirovnih snaga". Ranije je State Department objavio da bi SAD bile spremne sudjelovati u promatračkoj misiji kad se uspostavi prekid vatre u Liberiji, gdje skoro 14 godina traje građanski rat.

(HIna) br brZnate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara