Britanija priprema amandman na američku rezoluciju

BRITANIJA izrađuje amandman na američku rezoluciju kojom bi se Iraku dalo više vremena za razoružavanje, a nesigurne bi se članice Vijeća sigurnosti uvjerile u nužnost vojne akcije, objavili su rano ujutro diplomati.

Suočena sa snažnim protivljenjem Francuske, Rusije i Njemačke, Britanija nudi da preuredi rezoluciju koju je predložila zajedno sa Sjedinjenim Državama i Španjolskom, a koja bi sadržavala ´priliku Iraku za još jedan preokret´, rekao je jedan diplomat koji je želio ostati neimenovan.

Hoće li se Sjedinjene Države složiti još se ne zna. Jedan američki izvor kaže da se i Washington bavi jezičnim pitanjima, ali ne zna se im ali izgleda i za novi krajnji rok.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjedinjene Države nadale su se da će se do kraja idućega tjedna glasati o rezoluciji koja bi postavila temelj za eventualni rat, ali Washington je dosad dobio podršku samo Britanije, Španjolske i Bugarske.

Za prihvaćanje bi joj trebalo devet glasova i to pod uvjetom da nitko ne uloži veto. Šest članica Vijeća sigurnosti još je neodlučno, a neke zagovaraju kompromisno rješenje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara