BRITANIJA SADAMU POSTAVILA ŠEST UVJETA

Velika Britanija objavila je u srijedu da Sadam Husein mora preko televizije obećati da se odriče oružja za masovno uništenje, jedan od šest uvjeta da bi se izbjegao rat.

Ministar vanjskih poslova Mike O'Brien rekao je da o uvjetima, koje Britanija želi ugraditi u nacrt nove rezolucije o Iraku, raspravlja s drugim članicama Vijeća sigurnosti.

O'Brien je dodao da Husein na televiziji mora priznati da posjeduje zabranjeno oružje i da će ga predati.

Također bi trebao dopustiti 30-orici znanstvenika i njihovim obiteljima da odlete na Cipar na razgovore s UN-ovim inspektorima.

Osim toga, iračka vlada mora predati antraks i ostala biološka i kemijska oružja, te priznati da posjeduje bespilotnu letjelicu, koja bi mogla raspršiti kemijsko oružje po širem području.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije naveo ostale uvijete, no već i ponižavajući zahtjev za javno pokajanje putem tv-ekrana mogao bi biti pretežak za Sadamov želudac, napominje agencija Reuters.

Vladini izvori kažu da bi peti zahtjev mogao biti zakonska zabrana proizvodnje zabranjenog oružja u državnim tvrtkama.

Prikupljajući presudne glasove u podjeljenom Vijeću sigurnosti, SAD i Velika Britanija dali su Iraku još nekoliko dana da dokaže kako se razoružao čime su malo odgodili datum početka rata.

(Hina) bcav rt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara