Britanija tvrdi da novo izvješće opravdava rat u Iraku

BRITANSKA vlada objavila je u petak da jedno novo izvješće o iračkom oružju za masovno uništenje opravdava odluku za pokretanje rata protiv te zemlje, dok protivnici rata tvrde da ono dokazuje upravo suprotno da Irak nije bio nikakva prijetnja ni Velikoj Britaniji ni bilo kojoj drugoj zemlji.

Britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw rekao je da materijal koji je pronašla Iraq Survey Group, koju vodi američki dužnosnik David Kay, pokazuje da je vojna akcija koju su poduzele Sjedinjene Države i Velika Britanija bila "opravdana i nužna".

Straw tvrdi da izvješće ISG-a nudi "nove uvjerljive i neoborive dokaze" da je Sadam kršio propise UN-a i potvrđuje kako je "opasan i podmukao bio njegov režim".

Strawov prethodnik, Robin Cook, koji je istupio iz kabineta zbog odluke da se ide u rat, s time se ne slaže.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uvijek smo znali da Sadam ima vojne ambicije i pretenzije. No sada znamo da je naša strategija containmenta bila učinkovita", rekao je.

Voditelj UN-ovih inspektora Hans Blix rekao je za BBC da je ISG, koji je svoje izvješće objavio u četvrtak u Sjedinjenim Državama, pronašao samo "manje važan zabranjeni materijal" i izrazio sumnju glede postojanja oružja za masovno uništavanje u Iraku.

Odgovarajući na tvrdnju da bi Irak nastavio razvijati to oružje, Blix je kazao da Vijeće sigurnosti ne bi dopustilo Iraku da to učini neometano.

Britanska oporbena Konzervativna stranka, koja je podržala rat, ali i zatražila sudsku istragu razloga koji su poslužili kao njegovo opravdanje, tvrdi da izvješće ISG-a ukazuje na Sadamove ambicije glede naoružanja, no da previše naglašava njegovu izravnu prijetnju po Britaniju.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara