Britanija: Unatoč anarhiji, Iraku bolje nego pod Saddamom

UNATOČ anarhiji u Bagdadu, Velika Britanija stala je u petak u obranu rata, ističući da je iračkom narodu bez ikakve sumnje sada mnogo bolje nego pod Sadamom Huseinom.

Glasnogovornik britanskog premijera Tonya Blaira odbacio je izvješća prema kojima stanovnici Bagdada prve dane slobode proživljavaju u većem strahu nego pod Sadamom.

"Pokušajte to reći ljudima kojima je okrutno ubijena rodbina ili stanovnicima Bagdada koji su gledali kako čovjek odrezana jezika umire na gradskom trgu", rekao je glasnogovornik.

"Nitko ne niječe ono što se događa, no tvrditi takvo što, sumnjam da bi to opravdao i irački ministar informiranja", dodao je glasnogovornik, aludirajući na ministra Mohammeda Saida al-Sahafa koji je ovog tjedna novinarima rekao da se vlast Sadama Huseina ne urušava, premda su se u trenutku kad je to govorio američki tenkovi nalazili na ulicama Bagdada.

Bagdadom vlada potpuni kaos i bezvlašće. Ulicama haraju naoružane horde pljačkaša koje pljačkaju sve do čega stignu.

Glasnogovornik britanskih snaga Chris Vernon kazao je u petak da pljačkaši onemogućavaju dostavu humanitarne pomoći, hrane, vode i lijekova, te najavio da će se koalicijske snage u idućih 72 sata morati pozabaviti tom situacijom.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara