Britanska književnica Mary Wesley preminula u 90. godini

BRITANSKA književnica Mary Wesley, koja je svoj prvi roman objavila u 70. godini, umrla je u ponedjeljak u svojem domu u južnoengleskom gradu Totnesu u dobi od 90 godina.

Iako je počela kasno, nakon objavljivanja prvog romana ´Jumping the queue´ 1983. ova uspješna spisateljica je do 1990. godine pisala po jedan roman godišnje.

Objavila je, između ostalih, romane ´A sensible life´ (1990.), ´A dubious legacy´ (1993.), ´Part of the furniture´ (1997.) i ´Part of the Scenery´ (2001.).

Imala je poseban talent za oživljavanje atmosfere koja je u Engleskoj vladala za vrijeme Drugog svjetskog rata, što je opisala u četiri romana. Njezina djela pričaju o ljubavnom i seksualnom životu engleske visoke aristokracije iznenađujuće slobodnim tonom za književnicu njezine dobi.

Mary Aline Mynors Farmar rođena je 1912. u bogatoj obitelji, a vodila je vrlo liberalan život, koji nije bio u skladu s običajima njezinog društvenog miljea.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
S 18 godina je uvjerila oca da je pusti studirati antropologiju i međunarodnu politiku na London School of Economics, u vrijeme kad su rijetke žene studirale. Udala se za baruna Swinfena, a nakon rastave je usred Drugog svjetskog rata živjela s Britancem njemačkog podrijetla Ericom Siepmannom.

Kao udovica je živjela u velikom siromaštvu sve do objavljivanja knjige ´Jumping the queue´.

Kritičari su je odmah primijetili zbog originalnog stila, ali uspjeh kod javnosti postigla je tek s trećim romanom ´The camomille lawn´, koji je adaptiran za televiziju.

Od tada se njezini romani stalno nalaze na listama bestselera, no ni nakon takvog uspjeha nije promijenila način života.

Živjela je u samotnoj kućici u Devonu, ignorirajući žuti tisak, koji je njezine strastvene ljubavne priče povezivao s osobnim životnim iskustvima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara