Britanska studentica izbačena sa fakulteta zato što nije željela skinuti burku

Britanska studentica izbačena sa fakulteta zato što nije željela skinuti burku

Tekst: I.Kri.
Foto: Ilustracija (AFP)

SHAWANAI BILQUES nije dozvoljeno da studira na sveučilištu Burnley zato što je odbila skinuti svoju burku koja joj pokriva cijelo tijelo, a vidljive su samo oči.

Sveučilište ju je odbilo upisati u prvi semestar zato što njezina burka predstavlja smetnju za "sigurnost i komunikaciju". Sveučilište je u svojem objašnjenju dodalo kako je i nesmetani kontakt studenta i profesora vrlo bitan. 18-godišnjakinja sada mora tražiti novo sveučilište koje će udovoljiti njezinim osobnim i vjerskim zahtjevima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moj je izbor nositi veo"

"Moj je izbor nositi veo", rekla je studentica te dodala kako živi u blizini fakulteta i to u naselju gdje živi mnogo praktičnih muslimana. Kaže i kako je pokušala sa sveučilištem postići kompromis, no da oni nisu željeli saslušati njezine argumente nego su joj samo poslali pismo u kojem je obavještavaju da ne može nastaviti studij, ako će nastaviti nositi burku.

Na sveučilištu tvrde kako lice studenta ne smije biti pokriveno kako bi se zadržali visoki standardi u predavanju. Sigurnosne razloge zabrane studiranja objasnili su činjenicom da studenti u kampusu moraju nositi identifikaciju na kojoj se vidi lice.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara