Britanska vlada počinje financirati diplomske studije hrvatskih studenata

Britanska vlada počinje financirati diplomske studije hrvatskih studenata

 Foto: scx.hu

HRVATSKI studenti sada mogu studirati diplomski studij u Velikoj Britaniji mnogo lakše. Britanska vlada odlučila je početkom 2016. otvoriti sistem državnog kreditiranja za hrvatske studente koje žele studirati diplomski studij na Ujedinjenom Kraljevstvu.

Javna sredstva će pokriti do 10 tisuća funti školarine što će hrvatskim studentima osigurati pristup do najtraženijih programa na britanskim sveučilištima, priopćili su iz tvrtke Integral Edukacijski programi.

Zakon o odobravanju zajmova za diplomske studije stupa na snagu u akademskoj godini 2016./2017.

Do sada, zajmovi za pokrivanje školarine su se odnosili samo na preddiplomske studije u Velikoj Britaniji. Tako sada diplomski studij u ovoj zemlji postaju puno pristupačniji za hrvatske studente koje žele nadograditi svoje obrazovanje na britanskim sveučilištima.

“Sada je olakšana situacija svima onima koji žele upisati diplomski studij u Velikoj Britaniji. Ova odluka predstavlja primamljivu ponudu za sve one koji su se dvoumili trebaju li ići ili ne na diplomski studij u Veliku Britaniju”, kaže Lea Ban, voditeljica Odjela za visoko obrazovanje Integrala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Osoba mora imati prebivalište u EU i manje od 60 godina

Maksimalan iznos zajma za diplomski studij u Velikoj Britaniji iznosi 10,000 britanskih funti i dostupan je za sve studije i programe visokog obrazovanja.

Kako navode iz Integrala, da bi ostvarila pravo na zajam, osoba mora biti državljanin zemlje članice Europske unije te imati prebivalište u toj zemlji barem tri godine prije početka diplomskog studija, što će hrvatski studenti ispuniti 1. srpnja ove godine. Također, studenti moraju imati manje od 60 godina. Ovaj program obuhvaća sve institucije visokog obrazovanja u Ujedinjenom Kraljevstvu (Engleska, Škotska, Wales i Sjeverna Irska).

O otplaćivanju zajma i mjesečnoj naknadi

Otplaćivanje zajma kreće nakon završetka studija te nakon dosega određene visine plaće. Kamata se izračunava prema godišnjoj stopi inflacije u Velikoj Britaniji plus 3 posto te će ju studenti u akademskoj godini 2016./2017. početi vraćati tek nakon travnja 2019. godine. Vraćanje zajma je uvjetovano visinom plaće nakon diplomiranja. U Velikoj Britaniji je minimalna bruto plaća 21 tisuću britanskih funti godišnje. Rata otplate je 6 posto onoga iznosa koji prijeđe navedeni minimalni iznos plaće.

Primjer: Za nekoga tko zarađuje 21,500 britanskih funti godišnje, mjesečna rata otplate bi bila 50 funti. Pokrovitelj, tj. britanska vlada, procjenjuje da će plaća zajmoprimatelja rasti tijekom vremena i da će prijeći minimalni iznos. Ukoliko se to ne dogodi u sljedećih 35 godina, zajam se briše. Zajmoprimatelj mora redovito obavještavati o iznosu plaće.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara