BRITANSKI ARHITEKT POBJEDNIK NA NATJEČAJU ZA GALERIJU U BERLINU

Britanski arhitekt David Chipperfield pobijedio je na natječaju za novu galeriju u središtu Berlina, pri čemu je njegov projekt ocijenjen boljim od onoga Franka Gehryja, autora muzeja Bilbao Guggenheim. L

Četverokatnica, na čijem su pročelju veliki prozori, gradit će se preko puta poznatog kompleksa Muzejskog otoka u Berlinu, čija je obnova također u tijeku.

Gradilište, na čijem je mjestu bilo nekadašnje prusko Ministarstvo financija srušeno u bombardiranju u Drugom svjetskom ratu, nalazi se isto tako preko puta novog krila Njemačkog povijesnog muzeja, čiji je autor slavni američki arhitekt I. M. Pei.

Teren je od grada Berlina otkupio Heiner Bastian i pozvao petoricu arhitekata - Chipperfielda, Gehryja, Roda Radzinera iz Los Angelesa, Hansa Kollhoffa iz Berlina i Švicarca Petera Zumthora da predlože svoje projekte za galeriju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Chipperfield je već zadužen za nadzor obnove Neues Museuma, smještenog na drugoj strani rijeke, koji bi trebao otvoriti svoja vrata ponovno 2008. godine. On je dizajnirao i novi ulaz u kompleks Muzejskog otoka, već poznatog pod imenom "Berlinska kocka".

Bastian je najavio da bi izgradnja nove galerije mogla početi iduće godine, a zgrada od kojih 798 m2 izložbenog prostora trebala bi biti dovršena do kraja 2005. Odbio je komentirati predviđene troškove izgradnje.

Još uvijek nije poznato što će se izlagati u novoj galeriji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara