Britanski filmaši bijesni zbog dodjela BAFTA nagrada Amerikancima

LORD PUTTNAM, filmski producent, bivši šef studija "Columbija" i jedno od najuglednijih imena britanske i svjetske filmske industrije, izrazio je ogorčenje činjenicom da su sinoć većinu najvažnijih BAFTA nagrada - britanskog ekvivalenta "Oscarima" - pokupili američki naslovi na uštrb britanskih.

"Planina Brokeback" je tako potvrdila svoj status najvećeg favorita u trci za "Oscare" te pokupila nagrade za najbolji film, najbolju režiju, najbolji adaptirani scenarij i najbolju sporednu mušku ulogu.

Puttnam, koji tvrdi kako su Britance "pokrali kauboji", je najviše ogorčen zbog činjenice da je Rachel Weisz u kategoriji za najbolju žensku ulogu izgubila od Reese Witherspoon koja tumači June Carter Cash u "Hodu po rubu". "Mislio sam da će Rachel pobijediti", misleći na njenu ulogu aktivistice u političkom trileru "Brižni vrtlar".

Slično se izrazio i režiser Joe Wright, koji ne može sakriti gnjev što je žiri BAFTA-e prema njegovom filmu "Ponos i predrasude" bio još manje naklonjen od glasača losanđeleske Akademije. Tako je Keira Knightley uopće nije bila nominirana, iako se smatra jednom od favoritknija za "Oscare". Tu odluku BAFTA-e je nazvao "sramotnom".

Bijes te dvojice filmaša dijele i mnogi koji su bili uključeni u snimanje "Brižnog vrtlara". Taj prestižni i politički angažirani projket britanske kinematografije je bio nominiran u čak 10 kategorija te se držao najvećim favoritom. No, sinoć je uspio osvojiti samo jednu - za montažu - te tako ušao u povijest kao jedan od najvećih gubitnika u povijesti BAFTA nagrada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da poniženje po britansku filmsku industriju bude veće, 32-godišnja Britanka Thandie Newton - jedini važniji domaći talent među dobitnicima - je svoju nagradu dobila za sporednu ulogu u američkom filmu "Fatalna nesreća".

Puttnam, doduše, svoj bijes ne objašnjava jedino povrijeđenim domoljubljem. Žiri je u svojoj izjavi žestoko napao i zbog činjenice da su nagradu za najbolju mušku sporednu ulogu dali mlađahnom Jakeu Gyllenhaalu za "Planinu Brokeback" umjesto Georgeu Clooneyu za ulogu CIA-inog agenta u političkom trileru "Syrianna".

"Clooney je zaslužio tu nagradu, jer je definitivno sazrio kao glumac i kao filmski umjetnik", tvrdi Puttnam. Uz to je dodao da su ga upravo ostvarenja Georgea Clooneya odvratila od odluke da se prestane raditi u filmskoj industriji, koja je, po njegovom mišljenju, "postala bezvrijedna".

Puttnama bi se zbog ove izjave teško moglo nazvati primadonom, s obzirom da on sam sinoć nije ostao kratkih rukava. BAFTA mu je za dostignuća u njegovoj 40-godišnjoj karijeri dala nagradu za životno djelo.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara