Britanski i ruski veleposlanici predali vjerodajnice predsjedniku Mesiću

NOVOIMENOVANI ruski i britanski veleposlanici u Hrvatskoj John Ramsden i Mihail Kontarovski predali su u četvrtak vjerodajnice predsjedniku RH Stjepanu Mesiću.

Ističući dobre političke odnose, obojica su se zauzela za jačanje trgovinske razmjene i gospodarske suradnje s Hrvatskom, osobito u turizmu.

Britanski veleposlanik podupro je napredak Hrvatske na putu u Europsku uniju i NATO, dodavši da bi svaku zemlju jugoistočne Europe na tome putu trebalo individualno vrednovati.

"Vjerujemo da bi svaka zemlja trebala napredovati svojim vlastitim tempom, ovisno u kojoj mjeri ispunjava potrebne uvjete. Pozdravljamo napredak koji je Hrvatska ostvarila u tim pripremama", rekao je Ramsden na tečnom hrvatskom jeziku.

Pritom je ponudio praktičnu pomoć Velike Britanije kroz nastavak započetih programa pružanja tehničke i vojne pomoći i suradnju institucija dviju država.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Mesić je rekao da je budućnost Hrvatske u ujedinjenoj Europi, zbog čega mora uvesti europske standarde.

"Za nepunih mjesec dana slika Europe će se promijeniti i hrvatski građani ne žele s jedne strane imati schengenske, a s druge balkanske granice", istaknuo je Mesić.

Ruski veleposlanik Konarovski podsjetio je na zajedničke slavenske korijene Rusije i Hrvatske i istaknuo golemi potencijal gospodarske suradnje. Po njegovim riječima, trgovinska razmjena od milijardu dolara realan je cilj.

Predsjednik Mesić je naglasio da se Hrvatska nedvosmisleno opredjelila za procese europskog udruživanja i dodao da je pritom važno održavati neprekidan dijalog s Rusijom.

Vjerodajnice predsjedniku Mesiću predali su u četvrtak i veleposlanik Tanzanije Costa Ricky Mahalu te veleposlanik Gambije Gibril Seman Joof.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara