Britanski konzervativci biraju Cameronova nasljednika, Theresa May favoritkinja

Britanski konzervativci biraju Cameronova nasljednika, Theresa May favoritkinja

Screenshot: YouTube

ZASTUPNICI Konzervativne stranke pokrenuli su prvi krug izbora za nasljednika britanskog premijera Davida Cameona, a favoritkinja za tu dužnost je ministrica unutarnjih poslova Theresa May. 

Ukupno je pet kandidata za nasljednika Camerona, koji je podnio ostavku prošli mjesec nakon što nije uspio uvjeriti birače da Britanija treba ostati u Europskoj uniji.

May je podržavala Cameronovu kampanju za ostanak, ali se nije puno isticala posljednjih tjedana prije referenduma 23. lipnja. Ona je obećala da će pružiti "stabilnost i sigurnost" Velikoj Britaniji te da će ujediniti svoju podijeljenu stranku.

Tri od preostala četiri kandidata podržala su Brexit a neki od političara unutar stranke i izvan nje, koji su bili za napuštanje EU-a, rekli su da novi čelnik mora biti netko tko će biti snažno predan izlasku Britanije iz Unije.

Ministar pravosuđa Michale Gove, koji je zajedno s bivšim gradonačelnikom Londona Borisom Johnsonom vodio kampanju za izlazak, donio je iznenadnu i neočekivanu odluku u posljednji trenutak da će se kandidirati nakon što je kazao da je izgubio vjeru u Johnosonovu sposobnost da bude čelnik.

Johnson je zatim ispao iz utrke i kasnije je pružio svoju potporu Andrei Leadsom, kandidatkinji koja se zalagala za Brexit, a koja se s njim pojavila u najvećoj televizijskoj debati.

Zastupnici glasaju

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Konzervativni zastupnici, njih 329, glasat će danas kako bi eliminirali najmanje popularnog kandidata, a sličan će se postupak, kada će biti eliminiran još jedan kandidat, ponoviti u četvrtak.

Zatim predstoji još jedno takvo glasanje kako bi na kraju ostala dva kandidata, a 150.000 članova stranke izabrat će jednog od njih za Cameronovog nasljednika.

Očekuje se da će May biti jedna od ta dva kandidata, a kao mogući drugi kandidat spominju se Leadsom ili Gove.

May je izjavila u utorak da Britanija mora sačuvati londonsku financijsku industriju i njezine prednosti u pregovorima o napuštanju EU-a.

"Moramo zadržati londonski City i njegove prednosti", kazala je ona u intervjuu za list London Evening Standard.

May se zalaže i da se status europskih državljana koji se trenutno nalaze u Britaniji regulira tijekom pregovora o britanskom izlasku iz EU-a.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara