Britanski konzervativci vode na lokalnim izborima, smiješi im se London

PRVI rezultati jučer održanih lokalnih izbora u Engleskoj i Walesu sugeriraju pobjedu konzervativaca, a govori se i o preuzimanju vlasti u Londonu.

Ukoliko se trendovi ustale, Konzervativna stranka i njen čelnik David Cameron će imati razloga za slavlje s obzirom da će Laburistička stranka doživjeti najteži udarac otkako je 1997. godine na čelu s bivšim premijerom Tonyjem Blairom došla na vlast.

Laburisti su poraženi i na prošlogodišnjim pokrajinskim izborima u Škotskoj i Walesu, ali je tada Blair formalno bio na čelu stranke i države. Jučerašnji poraz bi se, pak, mogao pripisati isključivo njegovom nasljedniku Gordonu Brownu. Bivši ministar financija, kojemu mnogi pripisuju zasluge za ekonomski bum Velike Britanije u Blairovim godinama, našao se na udaru javnosti zbog niza pogrešnih poteza kako na ekonomskom, tako i na političkom polju.

Rezultate je trenutno objavilo 45 od 159 lokalnih skupština. Prema njima su konzervativci preuzeli vlast u 6 skupština, kao i 73 nova vijećnika, dok su laburisti izgubili 2 skupštine i 60 vijećnika.

Dio skupština bi rezultate trebao početi brojati tek sutra, a isto važi i za izbore za gradonačelnika Londona. Ankete su ukazivale kako je konzervativni kandidat Boris Johnson tijesno vodio pred dugogodišnjim čelnikom britanske prijestolnice, laburistom Kenom Livingstoneom koji je zbog svojih ljevičarskih pogleda dobio nadimak "Crveni Ken".

Na temelju neočekivano visokog odziva u londonskim predgrađima koja tradicionalno podržavaju konzervativce, neki od blogova i web-stranica vezanih za tu stranicu su već proglasili Johnsonovu pobjedu.

Preuzimanje vlasti u gradu koji se smatra ne samo prijestolnicom Britanije, nego i poslovnom i kulturnog prijestolnicom današnjeg globaliziranog svijeta, konzervativcima će biti snažan moralni poticaj pred sljedeće parlamentarne izbore koji se moraju zakazati sljedeće ili 2009. godine.

D.A.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara