Britanski ministar obrane stao u obranu svojih vojnika

BRITANSKI ministar obrane John Reid stao je u ponedjeljak u obranu britanskih vojnika raspoređenih u Iraku, kazavši u govoru održanom na prestižnom londonskom sveučilištu Kings College kako je samo manji dio vojnika bio umiješan u slučajeve zlostavljanja ili lošeg odnosa prema Iračanima.

Kad bismo uzeli u obzir sva počinjena zlostavljanja ona bi se odnosila na samo 0,05 posto od oko 100.000 britanskih vojnika razmještenih u Iraku od početka rata u ožujku 2003., rekao je ministar, ocijenivši kako su "pravila igre" nejednaka te da ne idu u korist britanskim vojnicima.

"Ondje se radi o borbi na život i smrt u kojoj pobunjenici žele imati slobodne ruke, a naše bi trebale biti svezane na leđima", rekao je, istaknuvši kako irački pobunjenici koriste medije.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U svijetu kojim upravlja al-Qaida, nema slobode medija, no oni su više nego zadovoljni što mogu puštati izvješća za medije i video snimke preko neovisnih press-organizacija u nadi da će njihova poruka biti prenesena. Oni koriste naše slobode protiv nas", rekao je Reid uz opasku da bi mediji trebali "pokušati shvatiti što znači biti na bojnome polju."

"To bi nam možda moglo omogućiti da budemo malo blaži kada osuđujemo i malo brži kada pokušavamo shvatiti, po mom mišljenju, jednu od najboljih vojski na svijetu", rekao je.

Ministar je aludirao na polemiku do koje je došlo nakon objavljivanja fotografija, a zatim i video snimke na kojoj se vidi kako naoružani britanski vojnici brutalno tuku nenaoružane iračke mladiće, u siječnju 2004. u Al-Amari.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara