Britanski mornari pušteni posredovanjem Nancy Pelosi i sirijske vlade?

PROMATRAČI bliskoistočnih prilika nisu mogli ne zapaziti kako je jučerašnja najava o puštanju britanskih mornara iz iračkog zatočeništva koincidirala sa spektakularnim posjetom Nancy Pelosi, čelnice Predstavničkog doma američkog Kongresa, Siriji i njenom proiranskom predsjedniku Basharu al-Assadu.

Pelosi, čija Demokratska stranka od jesenskih izbora drži većinu u oba doma Kongresa, Siriju je posjetila u okviru velike bliskoistočne turneje, na kojoj je prate četvorica demokratskih i jedan republikanski kongresnik.

Posjet Siriji, koju Bushova administracija smatra dijelom "osovine zla", odnosno glavnim pokroviteljem terorizma i izvorom mnogih bliskoistočnih problema, smatra se dosada najspektakularnijim prkošenjem službenoj politici Bijele kuće na Bliskom Istoku.

SAD i Sirija su već desetljećima neprijatelji, a jedan od uzroka je i američka podrška Izraelu koji pod okupacijom drži sirijsku Golansku visoravan. Sirija je pod vodstvom Basharovog oca Hafeza al-Asada u doba hladnog rata bila vjerni sovjetski saveznik, a imala je i bliske odnose s libijskim režimom Moamera Gadafija.

Međutim, Amerikance u posljednje vrijeme najviše nervira još čvršće savezništvo Sirije s Iranom. Upravo preko Sirije, koja služi kao glavna logistička baza, teče oružana, financijska i druga podrška proiranskim organizacijama kao što su libanonski "Hezbollah" i palestinski "Hamas". Sirijci su, zajedno s Irancima, također podržavali i islamiste koji su prošle godine nakratko preuzeli vlast u većem dijelu Somalije.

Pelosi je na jučerašnjoj zajedničkoj pres-konferenciji s predsjednikom Asadom kritizirala Siriju zbog podrške "Hezbollahu" i "Hamasu". Međutim, isto tako je dodala kako je oduševljena prijemom svojih domaćina i podvukla kako je "cesta za Damask cesta mira".

Dio analitičara vjeruje kako je posjet Nancy Pelosi imao svrhu ostvariti reapprochement kako između SAD i Sirije, tako i između Izraela i Sirije.

Predsjednik Bush je, prema tim špekulacijama, svjestan da kako se s Iranom ne može obračunati ako ga prethodno izolira od njegovog najvažnijeg saveznika u regiji. Međutim, zbližavanje SAD i člana "osovine zla" bi za američkog predsjednika predstavljalo ponižavajući gubitak obraza s obzirom na njegovu prethodnu militantnu anti-sirijsku retoriku.

Također se vjeruje kako je Pelosi sirijskom vodstvu prenijela mirovne ponude od izraelskog premijera Olmerta, kojemu je nakon prošlogodišnjeg vojnog fijaska u Libanonu postalo jasno da Izrael sa svojim susjedom više ne može pregovarati isključivo s pozicije snage. Olmert je kao glasnika odabrao upravo kongresne demokrate, držeći kako oni danas imaju daleko više utjecaja od kompromitiranog i politički oslabljenog Busha.

S druge strane, špekulacije  da je posjet Nancy Pelosi Siriji imao i neke konkretne učinke se temelje na izjavama predstavnika sirijske diplomacije koji tvrde da su "radili u pozadini" ne bi li od svojih iranskih saveznika isposlovali puštanje zarobljenih britanskih mornara na slobodu i tako, barem privremeno, ugasili jedan od brojnih fitilja na bliskoistočnoj bačvi baruta.

D.A.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara