Britanski premijer implicitno ukorio francuskoga predsjednika

BRITANSKI premijer Tony Blair implicitno je ukorio francuskoga predsjednika Jacquesa Chiraca zato što je napao istočnoeuropske zemlje kandidate za članstvo u Europskoj uniji.

Na kraju hitnoga sastanka EU-a o Iraku Chirac je u ponedjeljak rekao da su te zemlje loše postupile kad su stale na stranu Washingtona koji je odlučan da, bude li potrebno, Irak razoruža i silom, a tako su propustile, rekao je francuski predsjednik, ´veliku priliku da odšute´.

Francusku je pošli mjesec razljutilo pismo koje su potpisali Blair i čelnici Italije, Španjolske, Danske, Portugala, Češke, Poljske i Mađarske, u kojem su te zemlje izrazile podršku Sjednjenim Državama u odnosu prema iračkoj krizi i tako podijelile Europu.

Blair je rekao da bi mu bilo drago da su i zemlje kandidati bile nazočne na hitnome sastanku EU-a u ponedjeljak.

´Nadam se da nitko ne želi reći da one ne bi trebale postati punopravne članice Europske unije s pravom da izražavaju svoje mišljenje´, rekao je Blair u svome domu u londonskome Downing Streetu.

Upravo činjenica da su te zemlje bile iza Željezne zavjese čini njihovo mišljenje vrijednim, rekao je Blair. ´I one znaju vrijednost zajedništva Europe i Amerike´, rekao je.

Tih trinaest zemalja aspiranata nije u ponedjeljak dobilo pravo da sudjeluje na summitu, ali pozvane su u utorak u Bruxelles na sastanak s gračkim premijerom Costasom Simitisom, čija zemlja trenutačno predsjeda EU-om.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara