Britanski premijer napušta čuvenu rezidenciju u Downing Streetu broj 10

Britanski premijer napušta čuvenu rezidenciju u Downing Streetu broj 10

BRITANSKI premijer Gordon Brown namjerava prekinuti tradiciju dugu 275 godina i sjedište britanske vlade preseliti s adrese Downing Street 10, na četrdesetak metara udaljenu adresu na broju 12, piše The Sun.

Razlog takvom potezu krije se u Brownovoj želji da poboljša radne uvjete vladinog kabineta kako bi on i ministri brže donosili kvalitetne odluke. Izravan povod "selidbi" krije se u aktualnoj globalnoj ekonomskoj krizi u čije se suzbijanje uključila i Brownova vlada.

Tabloid The Sun piše kako drevna hebrejska učenja pojašnjavaju da se broj 12 smatra brojem savršenstva, ali jednako tako Brownova želja za novom rezidencijom pokazuje da britanski premijer već planira svoju budućnost u Downing Street 12, i to 18 mjeseci uoči parlamentarnih izbora u Velikoj Britaniji.

Brown u "novoj" rezidenciji želi osigurati prostor za uspostavu i djelovanje tima za "hitno djelovanje" koji bi brzo i stručno odgovarao na buduće izazove koji se nađu pred Velikom Britanijom. Obzirom da se aktualna vladina rezidencija nalazi u staroj i zakonom zaštićenoj građevini u kojoj se ne smiju izvoditi građevinski zahvati, aktualnom premijeru ne preostaje drugo nego da se preseli na susjednu lokaciju. Tamo će imati svoj ured, a oko njega svoje će urede imati njegovi najbliži suradnici i vladini dužnosnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovakvim "prestrojavanjem snaga" Brown kopira njujorškog gradonačelnika Michaela Bloomberga koji mu je za nedavnog posjeta New Yorku savjetovao da se ugleda na njegov plan rasporeda gradskih odjela zaduženih za normalno funkcioniranje grada.

Brown će na "staroj" adresi i dalje imati pristup u "sigurni odjel" u podrumu zgrade gdje se nalazi prostorija u kojoj može voditi telefonske razgovore sa svjetskim čelnicima, poput američkog predsjednika. Tamo se nalazi telefonski uređaj spojen na liniju koja je zaštićena i nije je moguće prisluškivati.

R.I.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara