BRITANSKI ZNANSTVENICI OTKRILI KAKO SUZBITI SIMPTOME GRIPE

Znanstvenici s Imperial Collega u Londonu tvrde da su napravili lijek koji će suzbiti gotove sve simptome gripe, objavio je Times. L

Lijek, nazvan OX40:Ig, suzbija temperaturu, curenje iz nosa i druge simptome povezane s tom virusnom bolešću i omogućava zaraženima da normalno obavljaju svakodnevne aktivnosti.

Studija napravljena na toj prestižnoj školi znanosti i tehnologije otkrila je da lijek zaustavlja pojavu simptoma kod zaraženog miša. Unatoč zaraženosti virusom, miš nije imao nijedan od simptoma.

Lijek je bio toliko učinkovit na testovima da znanstvenici nisu mogli reći koje su životinje zdrave, a koje su zaražene i liječene.

Taj bi lijek mogao biti dostupan za pet godina. Za razliku od cjepiva, on djeluje na više virusa gripe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Times navodi da bi klinička testiranja lijeka, koji će biti u obliku nazalnog spreja ili inhalatora, mogla početi iduće godine, a ako budu uspješna, liječnici bi ih mogli početi propisivati pacijentima do 2008.

Sadašnja cjepiva, koje štite samo protiv jednog od mnogih sojeva virusa, ili anti-virusni lijekovi - koji se moraju uzeti ubrzo nakon infekcije kako bi bili učinkoviti, uskoro bi mogli biti stvar prošlosti.

Testovi na životinjama predviđaju da će OX40:Ig djelovati protiv širokog spektra virusa gripe i u puno kasnijoj fazi infekcije. To je zato što se lijek ne bori protiv samog virusa nego ublažuje reakciju tijela na njega.

To omogućuje tjelesnom obrambenom sustavu da ubije virus bez proživljavanja simptoma koji mogu dovesti do ozbiljne bolesti pa čak i smrti.

(Hina) kga dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara