Britanski znanstvenici upozoravaju na ubrzano izumiranje vrsta

ZNANTVENICI britanske Kraljevske akademije znanosti upozorili su na ubrzano izumiranje vrsta i razvili program mjerenja bioraznolikosti kako bi dokazali koliko brzo nestaju brojne biljne i životinjske vrste.

Oni tvrde da bismo mogli mnogo bolje iskoristiti dostupne podatke uz pomoć, primjerice, tehnologije koja se temelji na internetu, ali upozoravaju da probleme stvaraju goleme praznine u dostupnim podacima, prenosi BBC.

Izvješće je objavljeno uoči sastanka UN-ove Konvencije o bioraznolikosti u Londonu, na kojoj bi se trebalo raspravljati o pokušaju sprječavanja smanjivanja bioraznolikosti do 2010. godine. Taj je cilj postavljen na svjetskom sastanku o održivom razvoju u Johannesburgu 2002. godine.

Skupinu koja je sastavila izvješće predvodio je profesor Peter Crane, direktor Royal Botanic Gardensa. "Svaka deseta vrsta ptica i četvrtina svih sisavaca službeno su svrstani na popis vrsta kojima prijeti izumiranje, dok se među ugroženima nalazi još dvije trećine drugih životinjskih vrsta", upozorio je Crane.

"Takvi su gubici izravna i neizravna posljedica ubrzanog rasta populacije tijekom proteklih 200 godina, prevelike uporabe prirodnih resursa i promjena u okolišu koje to izaziva", dodao je.

"Iako nam je poznata razina gubitaka, često nam nedostaju specifični i točni podaci o tome koliko su ugrožene pojedine vrste i njihova staništa", upozorio je Crane, dodajući da je zato teško vidjeti koliko su pokušaji spašavanja vrsta doista uspješni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Metoda znanstvenika Kraljevske akademije znanosti mogla bi se iskoristiti u dugoročnom praćenju situacije, kao i u kriznim situacijama poput izlijevanja nafte.

Znanstvenici u izvješću Kraljevske akademije znanosti tvrde da je ljudska ovisnost o bioraznolikosti apsolutna, ne samo zbog izravne koristi od nje, poput hrane, nego i zbog regulacije klime, pročišćavanja vode, formacije tla, prevencije poplava i kruženja hranjivih tvari.(Hina) jšk dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara