Britansko ministarstvo obrane možda očekuju i tužbe zbog smrti iračkih civila

BRITANSKO ministarstvo obrane moglo bi se suočiti s nizom tužbi nakon smrti najmanje 18 Iračkih civila za koje se tvrdi da su ih ubili britanski vojnici, objavio je u subotu britanski list Guardian.

List piše da ti slučajevi nisu bili ranije prijavljivani a riječ je o incidentima u kojima su Iračani bili ubijeni greškom ili kao nevini posmatrači.

Odvjetnik tvrtke koja nastupa u tim slučajevima Phil Shiner ustvrdio je da je tih 18 Iračana samo "vrh ledenog brjiega". Dodao je da su oni izgubili rođake i voljene u okolnostima u kojima je savršeno jasno da su britanske oružane snage krive, često zbog toga što su pucali na ljude greškom.

Vlada mora odmah djelovati i uspostaviti nezavisno povjerenstvo koje će utvrditi točne uzroke tih smrti, kazao je Shiner.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasnogovornica ministarstva obrane kazala je da ne može komentirati navode o mogućim tužbama protiv ministarstva, ali da će se one istražiti ako budu zaprimljene.

Guardian u svom napisu podsjeća da je ministarstvo obrane, u trenutku dok odbija prihvatiti odgovornost za smrti, ponudila i platila najamnine nekim obiteljima žrtava, ali odvjetnici smatraju tu sumu smiješnom i pripremaju se tužiti ministarstvo obrane pred britanskim građanskim sudovima.

(Hina) xnz ynz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara