Brodarac: Nema razloga da ugovor o kupnji Željezare danas ne stupi na snagu

ŠVICARSKA tvrtka Conares Trading u ime ruskog Mečelja izdala je jučer bankovna jamstva na šest milijuna eura na rok od pet godina za isplatu šest mjesečnih plaća i nema nikakva razloga da ugovor o kupnji sisačke Željezare s današnjim danom ne stupi na snagu, kazao je danas na "aktualnom satu" Skupštine Sisačko-moslavačke županije župan Đuro Brodarac.

Time su, po Brodarčevim riječima, stvoreni uvjeti da ruski Mečelj počne proizvodnju i zaposli svih dosadašnjih 1700 radnika.

Ugovor o prodaji Željezare potpisali su u Sisku 6. veljače predsjednik Conares Tradinga Vladimir Iorich, novi direktor Željezare Nazibul Muhatdinov u ime ruskog Mečelja i koordinatorica stečajnog upravitelja Blanka Andučić-Orešić. Stečajni upravitelj Ilija Marić kupoprodajni je ugovor u nazočnsti javnih bilježnika potpisao u bolnici gdje se nalazio na poslijeoperativnom oporavku.

Mečelj se obvezao da će zadržati i preuzeti ugovore o radu za svih 1700 radnika, da će sa sindikatima sklopiti kolektivni ugovor, tako da u idućih pet godina ne može prodavati tvorničku imovinu. Novi se vlasnik tim ugovorom obvezao da će do rujna ove godine Conares Trading povećati temeljni kapital Željezare do osam milijuna dolara, a u proizvodnju i osuvremenjenje pogona uložit će oko 30 milijuna dolara.

Na zahtjev ministra gospodarstva Ljube Jurčića predsjednik Conares Tradinga Iorich je 12. veljače pismeno potvrdio da kupac Željezare pristaje na promjenu ugovora koju su tražili ministar Jurčić i Vlada da će izdati bankovna jamstva i da će ugovor biti usklađen s hrvatskim zakonodavstvom i pravnim sustavom. Vlada je 13. veljače dala Mečelju rok do kraja ovog mjeseca da izda bankovno jamstvo na šest milijuna eura za isplatu šest mjesečnih plaća ako kupac odustane od posla i napusti Željezaru, te za izmjenu ostalih prijepornih dijelova ugovora. Vlada se obvezala da će, ako to ispuni Mečelj, skinuti zalog sa Željezarine Nove hladne prerade, koji je založen za isplatu plaća radnicima, te da će za kupnju Željezare kupcu razrezati simboličan porez na promet nekretnina od 500 eura, čime će ispuniti svoje obveze. Na istoj sjednici Vlada se obvezala da će preuzeti brigu za Željezaru i radnike te im isplatiti minimalne plaće za siječanj i veljaču.

U Ministarstvu gospodarstva danas su potvrdili da su dobili spomenuto jamstvo i da ga razmatraju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara