Broj napada morskih pasa na ljude porastao za 25 posto

Foto: Animal Planet (Ilustracija)

TIJEKOM 2010. godine ukupno je zabilježeno 79 napada morskih pasa na ljude. To je za 25 posto više nego u 2009. godini, javlja MSNBC. Najviše napada, ukupno 36, dogodilo se u SAD-u, a slijede Australija (14) i Južna Afrika (osam).

Već tradicionalno američka savezna država s najviše napada morskih pasa na ljude je Florida, u kojoj se dogodilo 13 napada, što je nešto manje nego u 2009. Broj napada morskih pasa na Floridi pada već četvrtu godinu zaredom, ali zato raste broj napada u ostalim dijelovima svijeta.

Prošle godine zabilježeni su i posebno čudni slučajevi napada morskih pasa na ljude. Radi se o incidentima koji su se dogodili u Crvenom moru u Egiptu, gdje je u prosincu bilo čak pet uzastopnih napada na turiste. "To je najčudniji slučaj u mojoj karijeri", kaže George Burgess, direktor instituta koji prati napade morskih pasa, a koji djeluje u sklopu Sveučilišta u Floridi.

Burgess tvrdi kako je do neobičnih napada u Egiptu došlo zbog kombinacije nekoliko faktora: visokih temperatura mora, mrtvih ovaca koje su završile u moru i navike turista da hrane ove opasne životinje. Na meti morskih pasa i dalje su najčešće surferi, koje morski psi zbog daske često znaju zamijeniti za svoj uobičajeni plijen.

Morski psi svake godine u prosjeku ubiju pet osoba. Procjenjuje se da ribarski brodovi svake godine usmrte oko 70 milijuna morskih pasa, što je vrlo zabrinjavajuće, tvrdi Burgess, jer bi tim tempom morski psi vrlo brzo mogli izumrijeti, što će ozbiljno narušiti svjetski ekosustav.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara