Broj oboljelih od raka mogao bi do 2020. porasti za 50 posto

BROJ oboljelih od raka mogao bi porasti za 50 posto odnosno na 10 milijuna do 2020. godine, ali jedna trećina mogla bi biti izliječena a jedna trećina spriječena obuzdavanjem infekcija i promjenom životnih navika, ocjenjuju stručnjaci.

Od raka, bolesti koju se nekad smatralo "zapadnjačkom", danas obolijeva i umire više ljudi u zemljama u razvoju nego u industrijaliziranim zemljama. U mnogim zemljama rak je uzročnik smrti kod više od četvrtine umrlih osoba.

No, prema Svjetskom izvješću o raku uz postojeće znanje može se spriječiti barem jedna trećina slučajeva od deset milijuna oboljelih u cijelom svijetu.

"Do 2020. godine broj oboljelih će porasti za 50 posto, osim ako se već sada ne poduzmu koraci", izjavio je Bernard Stewart, jedan od urednika izvješća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Trećinu bolesti možemo spriječiti, trećinu možemo izliječiti i na kraju možemo učiniti i nešto da poboljšamo kvalitetu života ako je odnos prema boli odgovarajući", kazao je Stewart.

Izvješće, djelo Međunarodne agencije za istraživanje raka koja je dio Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), poziva na prestanak pušenja, poboljšanje prehrane i veću fizičku aktivnost.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara