Broj poginulih u jučerašnjim napadima u Iraku porastao na 250

Broj poginulih u jučerašnjim napadima u Iraku porastao na 250

SERIJA bombaških napada na iračka mjesta u blizini granice sa Sirijom prouzročila je smrt 250 osoba, izjavili su danas irački lokalni dužnosnici, a prenio International Herald Tribune. Ranjenih osoba po najnovijem izvješću ima između 300 i 350.

"Broj poginulih u jučerašnjim napadima povećava se iz sata u sat, dok spasioci tragaju za preživjelima u ruševinama", izjavili su irački dužnosnici.

Službene vlasti još nisu potvrdile ovu brojku, budući da su neka područja još nepristupačna, pa se točan broj mrtvih i ranjenih osoba još ne može utvrditi. U pomoć spašavanju pritekli su i američki helikopteri koji izvlače ranjenike iz ruševina. Jedan irački dužnosnik opisao je čitav prizor kao Apokalipsu.

"Izgleda kao da je atomska bomba pogodila ova sela", izjavio je dotični dužnosnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, irački policijski izvori govore o tri napada na tri lokacije. Vojni izvori, pak, spominju četiri bombaška napada. Napad se dogodio u 20 sati po lokalnom vremenu, u doba dana kada se Iračani obično okupljaju na ulici. Tvrdi se da je barem u jednom od napada iskorištena cisterna s gorivom.

Napadnuti su irački gradovi Qahtaniyia i Jazeera, čije stanovništvo uglavnom čine Jazidi - pripadnici drevne pred-kršćanske monoteističke vjerske skupine o kojoj šira svjetska javnost nije znala mnogo prije invazije na Irak. Jazidi, koji štuju Meleka Tausa (Anđela Pauna) su već stoljećima na udaru većinskih muslimana i kršćana koji ih optužuju za štovanje vraga.

Ma.N.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara