Broji hodočasnici u marijanskom svetištu u Aljmašu

SREDI{NJE euharistijsko slavlje na današnji blagdan Velike Gospe, u marijanskom svetištu u Aljmašu, ispred nove crkve Gospe od utočišta predvodio je đakovački i srijemski biskup msgr. Marin Srakić.

Nova crkva je podignuta na mjestu stare crkve, sagrađene godine 1704., a srušene u velikosrpskoj agresiji na to područje tijekom Domovinskog rata.

Brojni hodočasnici pješice su došli u Aljmaš iz svih dijelova Osječko-baranjske županije, te se pomolili pred kipom aljmaške Gospe od utočišta, koji je okrunio i blagoslovio papa Ivan Pavao II. tijekom posjeta u lipnju ove godine.

Biskup Srakić istaknuo je kako se ovogodišnja svetkovina Velike Gospe slavi u znaku nedavna posjeta pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj i Đakovačkoj i srijemskoj biskupiji.

Podsjetio je na značenje kipa aljmaške Gospe od utočišta, koji je spašen iz srušene crkve uoči Dana mrtvih 1992., te je zavjetni kip brojnih hodočasnika koji dolaze u Aljmaš.

Biskup je u propovijedi posebno upozorio da čovjek ne može živjeti bez nade jer život bi mu bio besmislen i nepodnošljiv.

"Postoj znakovi nade, kao što su sloboda Crkve i vjere u istočnim dijelovima Europe te nove mogućnosti pastoralnog djelovanja, primat evangelizacije na svim područjima ljudskog života, porast svijesti o vlastitom poslanju svih krštenika, sve veća prisutnost žene u strukturama i područjima kršćanske zajednice", rekao je biskup.

Također, dodao je, u ljudskoj zajednici "primjećuju se znakovi koji se otvaraju prema toj nadi, raste otvorenost naroda jednih prema drugima, primjećuje se pomirenje naroda koji su dugo bili u neprijateljstvu, hod prema ujedinjenju europskoga kontinenta".

Biskup Srakić istaknuo je da su "svijetli znak i brojni junaci vjere, svjedoci i mučenici, čežnja mnogih prema svetosti, oživljavanje župnih zajednica, crkvenih pokreta i ekumenskih gibanja".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je kako Crkva u ovom trenutku Europi "može i mora pružiti Krista koji je nada".

Napominjući kako su se tijekom povijesti čovječanstva redali umnici, filozofi, znanstvenici koji su pokušali svojim znanjem unijeti svjetlo u naš život, biskup Srakić je upozorio da se "u novije vrijeme traži svjetlo u jogi, zenu, reikiju, ekskaliburu, i kako se sve ne zovu nove ponude, koje dolaze s istoka, s kojima se želi ispuniti mračna praznina duša".

"U posljednje vrijeme govori se o uvođenju joge u naše društvo uz podršku najodgovornijih", kazao je biskup, dodajući kako je "joga nijekanje kršćanske nade".

Upozorio je i da je današnje društvo dramatično rascjepkano i podijeljeno. "Upravo je zato tako očajno nezadovoljno. Ali kršćanin se ne miri sa samim tijekom zbivanja", kazao je biskup, te pozvao vjernike da budu narod nade.

Aljmaški župnik i upravitelj svetišta Gospe od utočišta Ante Markić podsjetio je da je ovo 299. slavlje Gospino u Aljmašu, a iduće godine svetište će slaviti svoj veliki jubilej - tri stoljeća postojanja.

Za to vrijeme svetište je proživjelo mnoge radosne i tužne trenutke, kazao je župnik Markić, ističući da su se najveće strahote zbile tijekom nedavnog Domovinskog rata, kada su velikosrpski agresori sravnili to svetište sa zemljom. No, dodao je, ono što je mržnja uništila, ljubavlju je ponovno izgrađeno.

Prva faza gradnje crkve Gospe od utočišta - koju su financirali Ministarstvo obnove javnih radova i graditeljstva, Đakovačka i srijemska biskupija, Osječko-baranjska županija i brojni vjernici - gotova je. Slijedi gradnja cjelokupnog svetišta do velikoga jubileja - tri stoljeća, koje će se na godinu slaviti.

Na euharistijskom slavlju u Aljmašu bilo je oko 30.000 vjernika, a do kraja dana kroz to svetište će, kako se očekuje, proći više od 50.000 vjernika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara