BROJNI ČELNICI IZRAZILI SUĆUT BUSHU NAKON EKSPLOZIJE LETJELICE

Američki predsjednik George Bush primio je u subotu poruke sućuti brojnih stranih čelnika koji su odali počast američkim naporima na istraživanju svemira nakon raspada svemirske letjelice Colombia u kojoj je poginulo sedam astrounauta.L

U izrazima sućuti koje su američkom predsjedniku uputili poglavito europski državnici spominje se i sjećanje na prvog izraelskog astronauta u povijesti koji je sudjelovao u svemirskom letu s posadom.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan je kazao u subotu da osjeća ´duboku tugu´ nakon pada letjelice Columbia iznad Teksasa.

U ime Europske Unije, predsjednik Europske komisije Romano Prodi izrazio je žaljenje zbog ´ogromne tragedije´.

S ruske strane sućut su Amerikancima izrazili predsjednik Vladimir Putin i premijer Mihail Kasjanov. Putin je u svojoj poruci američkome predsjedniku i izraelskom premijeru Arielu Sharonu kazao kako su poginuli astrounauti ´hrabre osobe (koje su) dale svoj život osvajajući opasan svemir u ime mira, znanosti i napretka civilizacije´.

Ruska svemirska agencija ponudila je svoju tehničku pomoć pri istrazi uzroka raspada, javlja agencija Itar Tass.

Izraze sućuti uputio je i njemački kancelar Gerhard Schroeder te francuski predsjednik Jacques Chirac koji je u telefonskom razgovoru s Bushom izrazio sućut prijateljske Francuske.

Talijanski predsjednik Carlo Azeglio Ciampi je napisao da ga je ´nesreća duboko pogodila i rastužila. Predsjednik talijanske vlade Silvio Berlusconi kazao je u izrazima sućuti da je ´duboko dirnut zbog tragedije; još jednom Sjedinjene Države plaćaju visoku cijenu za napredak čovječanstva´.

Vlada Meksika je izrazila sućut vlastima i narodu Sjedinjenih Država, Izraela i Indije, pošto je među sedam astronauta misije bila i američka astronautkinja indijskog porijekla.

Izraze sućuti uputili su i glavni tajnik Vijeća Europe Walter Schwimmer, španjolski ministar znanosti Josep Pique i slovački predsjednik Rudolf Schuster.

Premijer Ariel Sharon u subotu navečer izrazio je sućut ocu izraelskog astronauta stradalog u letjelici Columbia, a Sharonu je sućut izrazio američki predsjednik poručivši mu da je ´to bio tragičan dan za obitelji astronauta i tragičan dan za znanost´, kaže se u priopćenju službe za tisak izraelskog premijera.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara