Brstilo pozvao novinare da o ptičjoj gripi pišu odgovorno

RAVNATELJ Uprave za veterinarstvo Mate Brstilo rekao je danas na izvanrednoj konferenciji za novinare u Trogiru da su u krugu od tri kilometra, od mjesta pronalaska labuda zaraženog virusom ptičje gripe na plaži u Slatinama na otoku Čiovu, poduzete sve propisane mjere zaštite, kao i na peradarskim objektima udaljenima do 10 km od Slatina.

Vlasnici su upozoreni da pojačaju mjere sigurnosti, a zabranjuje se i lov na području Čiova, na kojemu obitava 200-tinjak fazana i 80-ak zečeva, kazao je Brstilo, dodajući kako je danas do 13 sati popisana i sva domaća perad na zaštićenom području.

Prema informacijama kojima raspolaže Uprava za veterinarstvo, ornitolozi su još 19. siječnja zabilježili slijetanje 32 labuda u prirodni rezervat Pantan pokraj Trogira, od kojih je jučer odletjelo 9.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ornitolozi pretpostavljaju kako je zaraženi labud pripadao upravo tom jatu, ali Brstilo ističe da su labudovi tek indikator stanja, a da su pravi nositelji virusa divlje patke.

Područje Pantana stoga će biti pod posebnim nadzorom, a u dogovoru s policijom organizirat će se posebne ophodnje kako bi se spriječilo uznemiravanje životinja.

Do kraja tjedna pred ulaz u Slatine bit će postavljena posebna barijera, a pojačane mjere nadzora u cijeloj Hrvatskoj trajat će do svibnja, poručio je Brstilo.

Kazao je i kako nema mjesta panici te pozvao novinare da pišu odgovorno.

Index.hr/Hina

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara