Bruce Jackson: Hrvatska ne smije kasniti u suradnji s Haagom

HRVATSKA treba učiniti sve kako bi izručila odbjeglog generala Antu Gotovinu Haškom sudu jer bi je nekoliko mjeseci kašnjenja u punoj suradnji sa Sudom, kako zahtjeva Europska unija, moglo koštati nekoliko godina kašnjenja u priključenju toj organizaciji, rekao je Bruce Jackson, bivši američki vojni obavještajac koji sada vodi nevladinu organizaciju Projekt za tranzicijske demokracije iz Washingtona.

Jackson u razgovoru za postaju Glas Amerike (VOA) ocjenjuje da hrvatski politički čelnici ponekad vjeruju da mogu odgovoriti ljude od njihovih stajališta, pa tako i europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna koji inzistira na izručenju Gotovine kao uvjetu za početak pregovora Zagreba i Bruxellesa o članstvu Hrvatske u EU.

Jackson misli da Rehn neće popustiti. "Dobro poznajem Fince i ne možete im promijeniti stajališta. Povjerenik Rehn je vrlo ozbiljan po pitanju Gotovine i ako Hrvatska želi čekati godinu-dvije, Rehn će isto tako pričekati godinu-dvije", rekao je Jackson za VOA.

"Ne smije se gubiti vrijeme za početak pregovora o članstvu jer bi se mogle izgubiti prilike za ulazak u Uniju 2007. godine, a možda i 2009. Za odgađanje pregovora od nekoliko mjeseci Hrvatska može biti kažnjena s odgađanjem ulaska u Uniju za nekoliko godina", rekao je Jackson.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara