Bruxelles će ispitati legalnost Bechtelova ugovora za Irak

EUROPSKA komisija razmotrit će je li prvi veliki ugovor o obnovi Iraka, koji su Sjedinjene Države dodijelile američkoj kompaniji Bechtel, u skladu s propisima Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

Glasnogovornik Europske komisije rekao je da će Komisija "pomno razmotriti taj ugovor", kao i "sve druge ugovore u budućnosti", i ocijeniti "poštuju li se njime pravila WTO-a".

Propisi WTO-a ne primjenjuju se na javne radove, no 25 zemalja članica te organizacije sklopilo je multilateralan ugovor koji uređuje prava i obveze i u tom području.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ugovor predviđa brojne iznimke, kao što su ugovori koji se odnose na nacionalnu sigurnost ili zdravstvo. Isključene su i kupovine USAID-a (Američke agencije za međunarodni razvoj), čiji je izravni cilj pružanje pomoći.

Osam ugovora koje su SAD dosad dodijelile za obnovu Iraka, uključujući Bechtelov, predviđeni su USAID-om.

Bechtel je u četvrtak dobio ugovor o obnovi iračkog elektroenergetskog sustava, vodovodnog sustava i kanalizacije s početnim iznosom od 34,6 milijuna dolara.

Ugovor, koji uključuje i obnovu iračkih zračnih luka, a mogao bi obuhvatiti i obnovu bolnica, škola i drugih vladinih zgrada, mogao bi kroz 18 mjeseci doseći vrijednost od 680 milijuna američkih dolara, objavio je USAID.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara