Bruxelles: Janša i dalje očekuje sredstva EU

Slovenski premijer Janez Janša u utorak je u razgovoru s predsjednikom Europske komisije Joseom Manulelom Barrosom izrazio očekivanje da će Slovenija i u sljedećem sedmogodišnjem financijskom razdoblju EUa, koje počinje 2007. godine, ostati "netoprimateljica" europskih sredstava, odnosno da će u europski proračun manje davati nego što će iz njega dobivati.

Europski statistički ured objavio je najnovije podatke po kojima je Slovenija 2002. godine imala za malo premašila 75-postotni prosjek BDP-a po glavni stanovnika, mjereno prema paritetu kupovne moći. Slovenija, koja se tretira kao jedna regija, 2002. godine imala je BDP 75,3 posto europskog prosjeka. Budući da se Slovenija statistički tretira kao jedna statistička regija u kategoriji NUTS-2, po nekim ocjenama, prijeti joj opasnost da više ne dobiva kohezijska sredstva za manje razvijene europske regije u koje odlazi dvije trećine europskih strukturnih fondova.

Janša je u utorak nakon susreta s Barrosom rekao da je u sklopu zajedničke politike europskog rasta i pune zaposlenosti podjela na članice neto-platiše i neto-dobitnice manje logična nego prije, ali da Slovenija s obzirom na razgovore o novom načinu financiranja u Uniji ipak računa da će zadržati položaj koji je imala nakon ulaska u EU.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve će zemlje, pa i one koje su razvijenije i bogatije dobivati sredstva i imati korist od jasnog opredjeljenja za rast i solidarnost", ocijenio je Barroso, a prenose slovenski mediji.

(Hina) xfl ybs

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara