Bruxelles: O hrvatskoj aplikaciji za članstvo u EU već u ožujku?

GRČKI ministar vanjskih poslova Georgios Papandreou izjavio je u Bruxellesu da će grčko predsjedništvo staviti na dnevni red hrvatski zahtjev za članstvo u EU već na slijedećoj sjednici Vijeća ministara u ožujku.

´Hrvatsku aplikaciju stavit ćemo na dnevni red već na slijedećoj sjednici Vijeća ministara i, ako se Vijeće složi, zatražit ćemo od Europske komisije da izradi mišljenje o Hrvatskom zahtjevu´, rekao je Papandreou odgovarajući na pitanje novinara nakon sastanka Trojke EU-a s hrvatskim ministrom vanjskih poslova Toninom Piculom.

Međutim, Papandreou je na početku konferencije za novinare rekao da će hrvatska aplikacija doći na dnevni red ´slijedećih mjeseci´. Hrvatski diplomatski izvori tvrde da je malo vjerojatno da će se hrvatski zahtjev razmatrati na sjednici Vijeća ministara 18. i 19. ožujka, budući da će se po svoj prilici čekati redovito godišnje izvješće Europske komisije o napretku zemalja obuhvaćenih procesom stabilizacije i pridruživanja, koje je najavljeno za kraj ožujka.

Vjerojatnije je da će hrvatski zahtjev doći na dnevni red u travnju ili možda u svibnju, kažu hrvatski diplomati u Bruxellesu.

Povjerenik Europske komisije za vanjske poslove Chris Patten je rekao da će komisija, kada dobije zeleno svjetlo od Vijeća ministara, postupati s hrvatskih zahtjevom na isti način kao i u slučaju svih ostalih zemalja kandidata.

´Za izradu mišljenja obično treba oko godinu dana ili nešto manje i uvjeravam vas da ćemo postupiti na isti način kao i u slučaju svih ostalih kandidata, profesionalno i s entuzijazmom´, rekao je Patten na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Prema proceduri, hrvatski zahtjev za članstvo u EU koji je premijer Račan prošlog tjedna u Ateni predao grčkom predsjedništvu EU-a prvo dolazi na Vijeće ministara koje onda treba od Komisije zatražiti mišljenje o kandidaturi. Mišljenje i preporuke Komisije ponovno dolazi na Vijeće, koje onda prihvaća ili odbija mišljenje Komisije. U slučaju pozitivnog odgovora zemlja podnositeljica zahtjeva tek tada postaje kandidat. U hrvatskom slučaju, ako bude sve išlo prema predviđenom redosljedu to bi se moglo dogoditi u prvoj polovici slijedeće godine.

Predsjedatelj Vijeća ministara, šef grčke diplomacije Papandreou ponovno je pozdravio podnošenje hrvatskog zahtjeva, ´što simbolizira ne samo želju Hrvatske nego i cijele regije da postane dio Europske unije´.

Papandreou je također istaknuo d će sve zemlje u regiji biti ocjenjivane prema vlastitim zaslugama i postignućima.

Ministar Picula je rekao da se na sastanku održanom u sklopu redovitog političkog dijaloga između RH i EU-a razgovaralo o bilateralnim odnosima stanju u regiji, te o aktualnoj iračkoj krizi.

´Razgovarali smo o još uvijek otvorenim pitanjima i kako ih riješiti´, rekao je Picula, spomenuvši , među inim, suradnju s Haaškim sudom, povratak izbjeglica i njihove imovine. ´Ukratko, nismo komentirali događaje, nego procese, jer je suradnja s Haaškim sudom proces, kao što su i povratak izbjeglica i demokratizacija cijelog društva´, rekao je hrvatski ministar vanjskih poslova.

Odgovarajući na pitanje što će hrvatska Vlada konkretno poduzeti u suradnji s Haagom, Picula je rekao da ´Hrvatska već ima čvrstu, otvorenu i iskrenu suradnju s ICTY-jem´ dodajući da je Hrvatska ispunila 97 posto zahtjeva tužiteljstva.

Što se tiče generala Bobetka, Picula je rekao da se čeka službeno izviješće sudskim medicinskih stručnjaka, koji su potvrdili nalaze hrvatskih liječnika. Za generala Antu Gotovinu izrazio je nadu da će biti uhićen.

´To je za nas vrlo važno pitanje, jer znamo da je ulog europski profil hrvatske budućnosti. Želimo nastaviti suradnju i dobre odnose s ICTY-en´ rekao je Picula.

Na sastanku s ministrom Piculom s europske strane sudjelovali su ministar Papandreou, podtajnik u talijanskom ministarstvu vanjskih poslova Roberto Antonione, čija zemlja preuzima predsjedništvo od Grčke, povjerenik Patten, dok je visoki predstavnik EU-a za vanjske poslove i sigurnost Javier Solana, zbog zauzetosti samo svratio na sastanak. Ministar Picula je najavio da će povjerenik Patten 12. i 13. ožujka posjetiti Dubrovnik i Zagreb.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara