Bruxelles pozitivno o slovenskom referendumu: EU i EK čekaju konačni dogovor oko granice

Tekst: S.C.H.
Foto: AFP


PREDSJEDNIK Europske komisije Jose Manuel Barroso pozitivno je danas ocijenio rezultat nedjeljnog referenduma u Sloveniji, rekavši kako je to "važan korak naprijed" te da EU i EK sada očekuju konačni dogovor i rješenje hrvatsko-slovenskog spora.

"Rješavanje ovog bilateralnog pitanja važan je znak za regiju i odnose između Slovenije i Hrvatske", naglasio je Barroso u priopćenju koje prenosi Deutsche Welle. Reakcije ostalih čelnika EU-a i predstavnika zemalja članica tek se očekuju, no dio analitičara upozorava da je mali postotak Slovenaca koji su izašli na referendum pridonio tijesnom rezultatu te da je građanima susjedne države već dosta dugogodišnjih prepucavanja slovenskih i hrvatskih političara oko granice. Podsjeća se i na prijetnje slovenske oporbe, koja najavljuje da neće podržati kasniju ratifikaciju pristupnog sporazuma s Hrvatskom, za koju je potrebna dvotrećinska većina u parlamentu.


Slovenija je u nedjelju držala u svojim rukama budućnost cijele regije

"Slovenija je jučer na referendumu riskirala mnogo", tvrdi Deutsche Welle i dodaje da je negativan ishod referenduma o Arbitražnom sporazumu za rješavanje pitanja granice na moru mogao ostaviti Hrvatsku u neodređenoj situaciji, a ostatak regije daleko od svojeg odredišta - članstva u Europskoj uniji. "Slovensko 'ne' bio bi izravan pogodak za sve one koji sumnjaju u daljnje proširenje Europske unije", tvrdi se u tekstu.

No ostvarenim je rezultatom Slovenija ipak vrlo usko prošla ispit zrelosti, tvrdi list i dodaje da u igri nisu bili samo dobrosusjedski odnosi s Hrvatskom, već i pitanje u kojem smjeru će krenuti slovenska vanjska politika, ali i politika prema zapadnom Balkanu, te kojim će smjerom krenuti proces proširenja Unije. Daljnja bi blokada Hrvatske samo dodatno odgodila ionako već do najmanje 2020. godine pomaknuto primanje novih zemalja u članstvo. "Na kraju, nije pretjerano kazati da je sve, pa možda i budućnost cijele regije, u nedjelju doslovno bilo u rukama slovenskih birača", konstatira njemački list.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara