BRUXELLES: SASTANAK MINISTARA VANJSKIH POSLOVA EU

Ministri vanjskih poslova Europske unije sastali su se u ponedjeljak u Bruxellesu na svojoj redovitoj sjednici kako bi razgovorali, između ostaloga, o europskom ustavu, odnosima s Iranom i Kinom te o visini plaća zastupnika Europskog parlamenta.Šefovi diplomacija će za vrijeme ručka neformalno razgovarati o prijedlogu europskog ustava, prvi put nakon neuspjelog summita u Bruxellesu prošli mjesec, kada čelnici EU nisu uspjeli postići sporazum.

Francuska je predložila da se na dnevni red stavi ukidanje embarga na isporuku oružja Kini, a očekuje se da će ministri zadužiti političke i sigurnosne stručnjake da razmotre to pitanje. Unija je prije 15 godina uvela embargo na isporuku oružja Kini, a Sjedinjene Države se oštro protive njegovu ukidanju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojedine vlade zemalja EU najavile se zatopljenje odnosa s Iranom, nakon što je Teheran odlučio surađivati s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju.

Ministri će raspravljati i o prijedlogu da se izjednače primanja svih zastupnika u Europskom parlamentu. Prema sadašnjoj odredbi zastupnici imaju plaće jednake plaćama koje imaju njihovi kolege u nacionalnim parlamentima, zbog čega postoje velike disproporcije u primanjima, ovisno iz koje zemlje dolaze.

(Hina) sv dj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara